Sari direct la conținut

Adrian Tarau, pionul serviciilor secrete (ll)

Gazeta de Oradea

Faptul ca in numarul trecut al GAZETEI de Oradea am hotarat sa public in premiera fragmente dintr-o convorbire telefonica – interceptata cu autorizarea legala a Parchetului de pe langa fosta Curte Suprema de Justitie – ce demonstreaza implicarea unui om al fostei Securitati ceausiste in spalarea banilor rezultati din afacerile frauduloase cu produse petroliere derulate de organizatia lui Adrian Tarau, poate pune Romania intr-o mare dificultate. Se dovedeste nu numai duplicitatea autoritatilor romane, ci si lipsa de profesionalism a serviciilor implicate si imprejurarea ca nu s-au debarasat total de vechile naravuri.

Ioan Salajan, care, impreuna cu sotia, astepta in SUA banii virati de „Adi” din Romania, este un fost avocat oradean. Inca din timpul studentiei, el se lauda cu relatiile lui cu Securitatea. Avea obiceiul sa-si duca prietenii in apartamentele conspirative la care avea acces si sa-i impresioneze cu „statutul” lui.

In acest context, nu a mai mirat pe nimeni rapiditatea cu care a fost adus in Oradea dintr-un orasel in care, in 1974, primise repartitia ca avocat. A fost promovat peste noapte in conducerea baroului bihorean si era de notorietate ca „raspundea de justitie”.

Dupa cativa ani a primit viza pentru emigrare definitiva in SUA, urmat de sotie si alte rude apropiate. Voi reveni asupra lui si a altor afaceri in care s-a implicat, nu inainte de a sublinia ca ii placea sa se laude ca a fost coleg cu Adrian Nastase si cu Joita Tanase, ceea ce explica foarte multe!

Pe baza noilor informatii si documente ce mi-au parvenit, a recitirii unor inscrisuri mai vechi si a revizuirii unor intamplari, afirm ca Adrian Tarau, fiul fostului prefect PSD de Bihor, absolvent mediocru al unor studii liceale, nu ar fi fost capabil sa conceapa singur, sa finanteze, sa puna in opera activitatile laborioase si sa supravegheze derularea lor, sa spele banii rezultati, sa transfere in strainatate peste 11 milioane dolari si sa protejeze timp de cativa ani imensa retea prin care s-a realizat traficul fraudulos cu produse petroliere in judetul Bihor.

Serviciul Roman de Informatii, dar si alte servicii dintre cele enumerate de articolul 6 din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala, au fost implicate in diferite faze ale fraudelor in care a fost implicat fugarul Adrian Tarau in perioada 1996- 2002.

Amploarea acestora nu a putut trece neobservata de catre Sectia Bihor a SRI si a fost raportata „la centru”. Altminteri, se poate aprecia ca l-au favorizat si li se va aplica „tratamentul” suportat de colonelul Corneliu Paltanea, fostul sef al SRI Prahova, arestat pentru neraportarea afacerilor ilegale de la rafinaria Astra Ploiesti.

Sefii Politiei Romane au mintit cu nerusinare

Una dintre legendele lansate de autoritatile romane, imediat dupa fuga lui Adrian Tarau din Romania, petrecuta in 25 mai 2002, a fost ca il cauta si se ocupa de cercetarea penala a faptelor comise de el.

In 03.07.2002, generalul Florin Sandu, seful de atunci al Inspectoratului General de Politie, declara: „Am intrat in posesia unor documente din Ungaria, prin care se infirma documentele avute in vedere initial in dosar si, mai mult decat atat, il implica pe Tarau in anumite operatiuni …

Procurorii de pe langa Curtea Suprema de Justitie au preluat sapte dosare penale si opt lucrari penale privind afaceri ilegale cu carburanti, din judetele Bihor, Timis, Prahova si Arges, care au legatura intre ele si il vizeaza pe Mircea Pocse, complicele lui Tarau.

In toate aceste dosare se fac cercetari. Toate aceste dosare privesc importuri de carburanti, afaceri cu petrol, evaziuni fiscale si neplata taxelor catre stat.” Si alti oficiali ai politiei au confirmat ca Adrian Tarau este cautat si, dupa parcurgerea etapelor legale, va fi dat in urmarire generala prin INTERPOL.

Un document recent, scos la iveala de prostia unor procurori oradeni, demonstreaza ca sefii Politiei Romane sunt niste mincinosi ordinari, iar Adrian Tarau a continuat sa colaboreze cu ei si dupa fuga din tara!

Agentul provocator Tara

In volumul al X-lea al dosarului nr.5/P/2005 al PNA Oradea, privindu-i pe oamenii de afaceri oradeni Pap Sandor si Gelu Mudura, trimisi in judecata la 27 februarie 2006 pentru pretinse infractiuni economice legate de comertul cu fier vechi, exista dovada colaborarii lui Adrian Tarau cu serviciile de informatii si in perioada ce a urmat dupa fuga lui din Romania.

La filele 232-233 se afla un „extras” dintr-un proces-verbal, datat 24.11.2005, intocmit de procurorul Dan Chirculescu de la PNA Oradea, prin care se reda un fragment dintr-o convorbire telefonica purtata in data de 04.04.2003, la ora 18:13, intre „Mudura Gelu, care a fost apelat la numarul 0721/257.111 de Tarau Adrian, detinator al telefonului cu numarul 0724/364.735”. Asa cum ne-a confirmat Gelu Mudura, i s-a parut ciudata insistenta cu care Tarau jr. il provoca, tam-nisam, sa afirme anumite lucruri compromitatoare despre Ioan Lascau, fostul director al finantelor bihorene si bun prieten – intr-o perioada – al contrabandistului.

Numai ca, intre timp, printr-un concurs de imprejurari demn de romanele politiste, Lascau devenise dusmanul declarat al mai multor afaceristi de teapa lui Tarau si Ioan Moldovan, seful PNA Oradea, se straduia sa-l infunde cu orice pret.

„Amanunte” semnificative

Trecem peste amanuntul, deloc neglijabil, ca, la data respectiva, Mudura Gelu era un cetatean roman fata de care nu se incepuse urmarirea penala si care, totusi, era interceptat in baza unei autorizatii emise de PNA! Chiar si la ora actuala, Mudura a fost trimis in judecata pentru infractiuni de drept comun, ce nu au nimic in comun cu siguranta nationala, astfel ca nu se justifica interceptarea lui „preventiva”, ca faptuitor suspectat de serviciile de informatii ca ar periclita siguranta statului roman.

Aceasta chestiune formeaza insa obiectul unei plangeri penale pentru abuz in serviciu, instigare la denuntare calomnioasa, amenintare si divulgarea secretului profesional, indreptate impotriva procurorilor Dan Chirculescu si Ioan Moldovan, dovediti deja printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, pronuntata de Inalta

Curte de Casatie si Justitie in dosarul judecatoarei Elena Pop-Blaga, ca practicanti ai unor abuzuri procedurale si pasionati de „investigatii prin mijloace specifice”, sintagma sub care sunt desemnate metodele folosite de fosta Securitate.

Abia in 19.12.2005, dupa ce a detinut peste doi ani calitatea de martor in acelasi dosar, insa a refuzat sa cedeze, s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Mudura.

Mai tii minte, Gelule?

Discutia initiata de Tarau este condusa cu abilitate de acesta spre „obiectivul” Lascau si incearca sa-l determine pe Mudura sa spuna lucruri compromitatoare despre cunostinta lor comuna.

„Adrian Tarau: Auzi, Gelu, tii tu minte? Ca acolo ai fost.

Gelu Mudura: Da’ stiu, corect!

A.T.: A zis ca tie-ti rezolva TVA-ul si mi… in birou la el am discutat, noi trei am fost…

G.M.: Da, corect!

A.T.: TVA-ul tau, TVA-ul lui Lucian si dupa aia ai zis ca, extra, te intalnesti tu cu el sa discutati pentru nu stiu ce cu fieru’ vechi.

G.M.: Exact! Si … Da, si am si eu probleme si el are probleme, ala cu fieru vechi. Ne-a dat la Politia Economica, ne-a dat pe amandoi. El, cu mana lui, a scris plangerea.

A.T.: Dupa ce… Dupa ce si ala i-a dat, i-a dat, cati bani i-a dat?

G.M.: Doua sute de mii am auzit ca i-a dat.

A.T.: Doua sute de mii de dolari?!

G.M.: Da.

A.T.: Extraordinar! Extraordinar!”

Servul aplecat al comisarului de carton

Este evident ca Adrian Tarau actiona cu scopul sa ridice mingea la fileu pentru procurorul Ioan Moldovan, cunoscut in zona sub porecla atat de sugestiva de „comisarul de carton”.

„Cu prilejul audierilor, mi s-a pus in vedere ca, in cazul in care nu declar ca operatiunile comerciale cu deseuri feroase au fost fictive, neexistand marfa, operatiuni care au avut consecinta rambursari ilegale de TVA cu ajutorul sefului DGFP Bihor, Ioan Lascau, pe care l-as fi mituit, mi se va schimba calitatea de martor cu aceea de invinuit si inculpat si voi fi arestat. Subsemnatul nu i-am mituit pe nici unul din sefii finantelor din Bihor, Lascau sau Mihaiu.

S-au exercitat presiuni psihice asupra mea sa declar ca am dat mita lui Ioan Lascau, lui Ioan Mihaiu, consilierului Kiss Alexandru si primarului Petru Filip pentru achizitionarea de terenuri si spatii comerciale, precum si procurorilor Leuca Gheorghe si Popa Vasile pentru solutionarea favorabila a dosarelor penale”, mai spune Mudura.

El precizeaza ca tocmai convorbirea provocata de Tarau era utilizata ca „dovada” a realitatii faptelor ce i se pretindea sa le denunte!

A facut pe el

Doua ar putea fi explicatiile acestei stranse colaborari intre un pretins justitiar local si un fugar care se sustrage urmaririi penale si face pe curajosul de dincolo de ocean (nu pot uita cum a facut pe el cand l-am arestat, de a strambat nasul politistilor care-l escortau spre celula, „simptom” notat in foaia de observatie cu care a fost internat): 1. Ori fugarul Tarau incerca prin astfel de servicii „specifice” sa-si plateasca obligatiile fata de „indolenta” autoritatilor romane, care se faceau ca-l ancheteaza; ori 2. actionau amandoi la aceeasi comanda unica.

Timpul si deschiderea arhivelor ne va dovedi in ce masura, in 1991, a fost intamplatoare „promovarea” unui obscur procuror din fundul Salajului, plafonat la furturi de gaini si batai intre sogori, in functia de ministru! A fost intamplatoare interventia lui Virgil Magureanu, fostul sef al SRI, in favoarea lui Moldovan pentru realizarea unui asemenea salt in cariera? Dar echilibristica facuta ulterior de Moldovan, dupa aducerea „comisarului” ca sef al Sectiei de urmarire penala la Parchetul Curtii de Apel Oradea, pentru evitarea anchetarii lui Tarau, a fost intamplatoare?

Pentru ca iata ce scria Moldovan in referatul lui nr. 202/Vl.13/2002, ca arestarea lui Tarau ar fi fost imputabila, desi, peste nici un an, Curtea Suprema stabilea exact contrariul. Moldovan i-a oferit insa lui Tarau ragazul sa fuga din tara.

Dar efortul lui Moldovan de a nu lasa sa se apropie cineva cu cercetarile de matrapazlacurile de la rafinaria Petrolsub din Suplacul de Barcau, intrata in sfera de influenta a grupului securisto-comunist de la „Columna”, in care era implicat acelasi Magureanu, tot intamplare se cheama?

Banii SRI trebuie administrati si in SUA

Directia Generala de Pasapoarte a confirmat ca Adrian Tarau nu a solicitat aprobarea dobandirii statutului de cetatean roman cu domiciliul in strainatate.

Se mai precizeaza ca „acesta nu figureaza in evidente cu restrictie privind dreptul de folosire a pasaportului”! Inspectoratul General al Politiei de Frontiera ne-a comunicat ca Tarau „a iesit din Romania la data de 25.05.2002, prin P.T.F. Bors”, data dupa care „nu mai detinem alte informatii cu privire la intrarile/iesirile acestuia in/din Romania, tara de destinatie, localitatea si domiciliul cetatenilor romani care tranziteaza frontiera”.

Printr-o alta adresa – mentionez ca toate sunt din 2005 – Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor a comunicat ca Tarau junior nu a solicitat schimbarea domiciliului sau acordarea vizei de resedinta la o noua adresa. El a figurat pe listele electorale de pe strada Moscovei din Oradea.

Se mai precizeaza ca „in evidentele noastre nu exista mentiunea de «plecat din tara».”

Papagalul handicapat spune prostii

In timp ce un papagal handicapat dezinformeaza de zor in mass media nationale, pretinzand ca Adrian Tarau nu are dosar penal in Romania, doar GAZETA a descoperit ca „Dosarele Tarau”, continand 27 de volume – dintre care 17 volume vizeaza „spalarea banilor” obtinuti prin operatiuni frauduloase cu produse petroliere, cica „investiti” apoi in SUA – sunt „pitite” in fisierul procurorului Blahuta de la la Satu Mare. Ele sunt plimbate de 5 ani de la un Parchet la altul si de la politie la Parchet ca sa li se piarda urma.

Inregistrarile si datele furnizate Parchetului de catre SRI zac acum in fisetul subordonatului procurorului Miu Mitica, fost ofiter de CI si absolvent al Facultatii de drept la FF, al carui rol il vom descifra in continuare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro