Sari direct la conținut

Afacere de 12 miliarde de euro: Grupul petrolier norvegian Aker BP va cumpăra activele Lundin Energy

HotNews.ro
Afacere de  12 miliarde de euro: Grupul petrolier norvegian Aker BP va cumpăra activele Lundin Energy

Grupul petrolier norvegian Aker BP va cumpăra activele de petrol și gaze ale grupului suedez Lundin Energy, fuziune de peste 12 miliarde de euro care va da naștere unei noi supercompanii în Norvegia în spatele gigantului Equinor, potrivit AFP.

„Compania născută în urma fuziunii va deveni al doilea mare producător de petrol și gaze pe continentul norvegian”, au spus cele două companii într-un comunicat.

Aker BP va prelua activele de petrol și gaze deținute de Lundin pentru aproximativ 125 de miliarde de coroane (12,4 miliarde de euro) în numerar (până la 2,2 miliarde de dolari) și în acțiuni.

Actuala Aker BP s-a născut ea însăși dintr-o fuziune între activele norvegiene ale Aker, holdingul omului de afaceri norvegian Kjell Inge Røkke, care deține acum 37,14%, și gigantul britanic BP, care deține 27,85%.

Axat în întregime pe Norvegia, cel mai mare producător de hidrocarburi din Europa de Vest, noul Aker BP este de așteptat să producă peste 400 de milioane de barili echivalent petrol (Mboe) în 2022.

Cu rezerve estimate la 2,7 miliarde de barili, producția ar putea fi crescută la peste 500 de milioane de barili echivalent petrol în 2028 datorită punerii în producție a noi zăcăminte, indică cele două grupuri.

„O afacere bună pentru ambele părți”, a comentat firma de brokeraj Pareto Securities. Acțiunile Aker și Lundin Energy au ajuns la peste 4% la Bursa de Valori din Oslo și la Bursa de Valori din Stockholm.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro