Afaceri „la bidon” cu apa sulfuroasa de la Mocrea
Izvorul din zona localitatii aradene Mocrea a devenit o afacere tot mai profitabila pentru mai multi localnici, care, zilnic, umplu sute de sticle cu apa, pe care, ulterior, le comercializeaza „la negru”. Zilnic, zeci de oameni, dotati cu recipienti, descind la izvor, unde formeaza cozi interminabile.
Cei nerabdatori sunt sfatuiti sa cumpere PET-urile gata umplute, la pretul de 0,5 RON.
Desi edilii locali din Ineu, in subordinea carora se afla izvorul, nu detin un aviz din partea Ministerului Sanatatii, acestia se afla in posesia unui buletin de analize in conformitate cu care apa de la Mocrea are proprietati terapeutice, componenta sa bogata in sulf recomandand-o pentru afectiunile stomacului, rinichilor sau bilei.
Reprezentantii Inspectiei de Stat din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Arad sustin ca numai noua lege a apei potabile, care va fi promovata anul viitor, va putea reglementa situatia izvorului.
„Exista un studiu si un proiect mai vechi prin care se propunea recunoasterea izvorului cu apa sulfuroasa de la Mocrea si recomandarea acesteia pentru curele interne. Pot sa spun ca apa este buna, in sensul ca toti cei carora le-a fost recomandat sa nu o consume, si nu au tinut cont de sfatul nostru, nu au patit nimic.
Medicii nu o vor recomanda decat dupa ce va fi obtinut avizul de la Ministerul Sanatatii”, a afirmat seful Biroului Avizari din cadrul ASP, Vasile Draganescu.
Primarul orasului Ineu, in subordinea caruia se afla comuna Mocrea, Nicolae Mehelean, sustine ca detine un buletin de analize care se efectueaza periodic, pe probe recoltate, iar apa este buna pentru consum. „Izvorul s-a format pe un con de iesire vulcanica, apa este bogata in sulf, ceea ce ii confera si un miros specific.
Singura problema este ca nu poate fi imbuteliata pentru ca dupa 14 zile se altereaza”, a spus primarul din Ineu.
Potrivit celor inscrise pe o tablita montata deasupra izvorului, afectiunile care pot fi ameliorate dupa o cura cu aceasta apa sunt infectiile urinare, sechelele dupa operatii pe caile urinare, afectiunile litiazice, afectiunile gastrointestinale, dischinezia biliara, litiaza biliara, sechelele dupa operatii pe caile biliare sau alergozele de origine digestiva.
Nu se cunoaste cu exactitate cand a inceput sa fie folosit acest izvor, insa oamenii din zona povestesc ca in urma cu zeci de ani au observat cum animalele si pasarile bolnave, dupa ce consumau aceasta apa, se insanatoseau.
Printre localnicii din zona Ineului circula zvonul conform caruia exista persoane care imbuteliaza apa in sticle de plastic si apoi o vand in Ungaria la pretul de un euro/litru.