Sari direct la conținut

Ai avut anul trecut venituri din activități independente ori sume mai mari din depozite bancare sau dividende? ANAF te va pune să plătești dacă NU ai depus Declarația unică

HotNews.ro
Sediu ANAF. Foto: Agerpres
Sediu ANAF. Foto: Agerpres

Notificarea privind nedeclararea contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorate de persoanele fizice pe care o va trimite ANAF a fost publicată în Monitorul oficial. Astfel, Fiscul va calcula din oficiu sumele pe care trebuie să le plătești dacă nu ai depus Declarația unică 2024 pentru veniturile anului 2023.

Aceasta va fi trimisă către acele persoane care au avut anul trecut venituri din activități independente-PFA, dividende, dobânzi bancare etc. pentru plafoanele stabilite: 12 și 24 salarii minime la CAS, respectiv 6, 12 și 24 salarii minime la CASS.

*La dobanzi bancare și dividende se plăteste doar CASS plafonat

Conform Codului fiscal (ne referim la veniturile anului 2023), dacă ai avut între 18.000 – 36.000 lei/an, atunci CAS este zero (e opțional), dar trebuie să plătești CASS de 1.800 lei.

Dacă ai avut venituri între 36.000 – 72.000 lei/an, atunci CAS este 9.000 lei, iar CASS de 3.600 lei

Dacă ai avut venituri mai mari de 72.000 lei/an, atunci CAS este 18.000 lei, iar CASS 7.200 lei.

Notificarea va fi trimisă dacă Declarația unică a fost completată greșit ori nu a fost transmisă deloc. În plus, așa cum am spus mai sus, ANAF va calcula din oficiu sumele de plată.

Fiscul va trimite o notificare în care vei fi informat că ai realizat venituri peste acele plafoane. În acel document scrie să vă prezentați, în termen de 10 zile, în vederea audierii la adresa comunicată.

Luați în considerare că este posibil să primiți și pentru anii anteriori. Motivul pentru care a fost realizată noua documentație (publicată în Monitorul oficial) este legată de plafoanele care au intrat în vigoare în 2023.

Practic, ANAF a actualizat dispozițiile privind stabilirea din oficiu a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice pentru anul fiscal 2023.

ANAF va trimite și decizia de impunere. Ce trebuie să știi

Fiscul va trimite și o decizie de impunere, iar acolo sunt anumite termene ce trebuie respectate.

Dacă primești această decizie, trebuie să știi că:

  • dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1 – 15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare;
  • dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16 – 31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare.

Pentru contribuţiile anuale datorate se vor calcula obligaţii fiscale accesorii.

Astfel, conform Codului de procedură fiscală, dacă veniturile sunt declarate cu întârziere, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalității este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.

Dacă nu le declari deloc, pe lângă 0,02% dobândă se adaugă o penalitate de nedeclarare de 0,08% /zi.

Dacă plătești debitul în termenul scris în decizia de impunere, ți se reduc cu 75% penalitățile de nedeclarare, dar rămâne dobânda de 0,02%/zi.

Depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizic pentru obligaţiile stabilite din oficiu, în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei, conduce la desfiinţarea deciziei de impunere din oficiu.

Important: Decizia poate fi contestată în termen de 45 de zile de la data comunicării, sub sancțiunea decăderii la organul fiscal emitent.

INTERVIURILE HotNews.ro