Sari direct la conținut

Ajuns în Spania, Zelenski a avut parte de „un gest neobișnuit” și un cadou de un miliard de euro: rachete Patriot, tancuri Leopard, muniție

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, alături de Pedro Sanchez, la Madrid, Foto: Luis Soto / Zuma Press / Profimedia
Volodimir Zelenski, alături de Pedro Sanchez, la Madrid, Foto: Luis Soto / Zuma Press / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit luni la Madrid cu premierul Pedro Sanchez, cu care a semnat un acord de securitate ce prevede, printre altele, un ajutor militar consistent, scrie Reuters. Liderul ucrainean a fost așteptat la aeroport de regele Felipe, „un gest foarte neobișnuit”, scrie și publicația spaniolă El Pais.

Volodimir Zelenski și premierul spaniol Pedro Sanchez au semnat luni un acord bilateral de securitate care consfințește sprijinul pe termen lung promis de Spania pentru lupta Kievului împotriva Rusiei. Acordul face parte dintr-o serie de înțelegeri pe care Kievul le-a semnat deja sau urmează să le semneze în viitorul apropiat cu mai mulți dintre partenerii săi occidentali.

Important, Zelenski a fost așteptat chiar de regele Felipe pe pista aeroportului Barajas, scrie Reuters, un gest care a subliniat importanța acordată de Madrid vizitei liderului ucrainean.

Cotidianul spaniol El Pais a observat de asemenea protocolul, subliniind că gestul lui Felipe a fost unul „foarte neobișnuit” și că președintele ucrainean i-a mulțumit regelui pentru „onoarea specială”.

Dincolo de simbolism, Spania s-a angajat la măsuri concrete, care presupun trimiterea în Ucraina a aproximativ 12 rachete antiaeriene Patriot și 19 tancuri Leopard 2A4 second-hand de producție germană, precum și a altor arme de producție spaniolă, cum ar fi echipamente antidronă și muniție, a relatat luni ziarul El Pais.

Tancurile, care au fost ținute în depozite timp de mai mulți ani, vor avea nevoie de o recondiționare completă, a adăugat ziarul, citând surse anonime.

Cele 19 tancuri se adaugă celor 10 tancuri similare deja aprobate de Spania. Cele 12 rachete Patriot care vor fi predate Ucrainei nu includ sisteme complete de apărare antiaeriană, a precizat El Pais.

Kievul a cerut în mod repetat astfel de sisteme, pentru a se apăra de atacurile tot mai intense ale Rusiei asupra infrastructurii civile. Ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, a declarat luna trecută că Spania va trimite rachete Patriot Ucrainei, deși nu a precizat câte.

Celelalte arme pe care le trimite Madridul sunt fabricate de companii spaniole, inclusiv Indra IDR.MC, a precizat El Pais.

Zelenski vorbește despre „un ajutor salvator”

În total, Spania va livra anul acesta Ucrainei arme în valoare de 1,13 miliarde de euro. Este cel mai mare pachet de ajutor militar promis vreunui partener extern al Spaniei, potrivit El Pais, iar decizia pare să fi stârnit deja unele disensiuni în sânul coaliției de guvernare.

Potrivit presei spaniole, principalul partener din guvern al socialiștilor lui Sanchez, coaliția stângii radicale „Sumar”, și-a manifestat nemulțumirea, spunând că nu a fost consultat înainte de anunțul lui Sanchez.

Zelenski a mulțumit poporului spaniol pentru „afecțiunea și respectul” acordate țării sale și premierului spaniol pentru „ajutorul său salvator în această perioadă foarte dificilă a războiului”.

„Spania este un partener de încredere. Nu ați fost indiferenți atunci când rachetele rusești au început să ne distrugă orașele și localitățile și să ne ucidă copiii”, a adăugat el.

Președintele ucrainean a declarat luna aceasta pentru Reuters că aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a aproba deciziile-cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina.

El a spus că face presiuni asupra partenerilor pentru a se implica mai direct în război, pentru a ajuta la interceptarea rachetelor rusești deasupra Ucrainei și pentru a permite Kievului să folosească arme occidentale primite împotriva țintelor aflate pe teritoriul Rusiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro