Sari direct la conținut

Alimentele bogate in potasiu reduc riscul de accident vascular cerebral si boli coronariene

MedLive.ro

Consumul de alimente bogate in potasiu, precum salata verde, bananele sau cartofii, reduce riscul de accident vascular cerebral sau de boli coronariene, sustin cercetatorii italieni de la Universitatea din Napoli. Ei au efectuat o noua analiza, bazata pe rezultatele a zece studii publicate in perioada 1966–2009. Pentru realizarea cercetarii au fost analizate datele preluate de la aproximativ 280.000 de adulti, urmariti pe perioade cuprinse intre cinci si 19 ani, informeaza American Heart Association, citata de Big Health Tree.

Aportul ridicat de potasiu a fost asociat cu un risc mai mic cu 19% de accidente vasculare cerebrale si cu 8% in cazul bolilor coronariene. “Constatarile intaresc recomandarile facute la nivel international pentru cresterea consumului de alimente bogate in potasiu, care ajuta la prevenirea bolilor vasculare”, a declarat dr. Pasquale Strazzullo de la Universitatea din Napoli.

Alimente bogate in potasiu:

  • salata verde
  • cartofii
  • bananele
  • soia
  • caisele
  • avocado
  • iaurtul
  • sucul de prune
  • fasolea uscata
  • mazarea

Rezultatele analizei au fost prezentate in cadrul conferintei pe tema “Nutritie, activitate fizica si metabolism”, organizata de American Heart Association in San Francisco.

Un alt studiu prezentat la aceeasi conferinta demonstreaza ca o dieta bogata in legume si fructe crude poate ajuta, de asemenea, la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Pentru realizarea studiului, cercetatorii au analizat incidenta accidentelor vasculare cerebrale in randul a 20.000 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 20 si 65 de ani, care nu sufereau de boli cardiovasculare la inceputul analizei. Evolutia lor a fost urmarita timp de zece ani, perioada in care au survenit 233 de accidente vasculare cerebrale in randul participantilor.

Dupa ce au analizat o serie de factori, cercetatorii au constatat ca persoanele cu o alimentatie mai bogata in fructe si legume crude – mai mult de 262 grame pe zi – prezinta un risc cu 36% mai mic sa sufere un accident vascular cerebral decat cei care consuma mai putin de 92 de grame de fructe si legume pe zi.

Cu toate acestea, nu a putut fi facuta nici un fel de asociere intre riscul de atac vascular cerebral si consumul mai ridicat sau mai scazut de fructe si legume procesate, a declarat Linda Oude Griep, de la Universitatea Wageningen din Olanda.

Citeste tot articolul pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro