Sari direct la conținut

Alrosa si-a aparat dreptul de a vinde pietre pretioase companiei sud-africane De Beers

HotNews.ro

Compania rusa Alrosa a reusit sa conteste decizia Comisiei Europene, care a interzis companiei sud-africane De Beers sa cumpere pietre pretioase de la firma ruseasca. Ziarul rus Vedomosti scrie ca Alrosa a primit cu calm vestea victoriei sale, pentru ca datorita platformei comerciale create la Moscova, interdictiile Comisiei la adresa De Beers nu mai sperie pe nimeni.

Timp de peste 50 de ani, Alrosa a vandut o mare parte din diamantele sale comaniei sud-africane. Pana cand in relatiile lor reciproce nu s-a amestecat Comisia europeana: responsabilii au considerat ca raporturile comerciale dintre cele doua companii incalca legislatia europeana antimonopol.

In 2004, Comisia a cerut De Beers sa-si reduca achizitiile de la Alrosa de la 800 milioane dolari, in 2005, la 275 milioane, in 2010. Ulterior ea si-a reviziuit decizia si a impus De Beers o reducere a achizitiilor de la 600 de milioane, in 2006, la zero, in 2009.

La acea data, Alrosa abia se gandea la structurarea propriei sale politici de desfacere. Anul trecut, ea a lansat o prima tentativa de contestare a deciziei Comisiei Europene si a sesizat Curtea Europeana.

In iunie insa, intr-un interviu pentru Vedemosti, noul presedinte al Alrosa, Serghei Vabornov, a explicat ca pentru compania lui, necesitatea vanzarii de diamante catre De Beers nu mai este atat de importanta.

„E cu totul alta situatie acum. A disparut necesitatea mentinerii cu orice pret a relatiilor comerciale cu De Beers. Daca inainte existau cote de export, acum lucurile s-au schimbat. Alrosa isi va vinde o mare parte din productia bruta pe platforma comerciala creata la Moscova si care nu se supune reglementarilor Comisiei europene.

Iar daca De Beers va dori si pe mai departe sa cumpere diamente de la Alrosa, exista „o sumedenie de posibilati juridice”, spunea Vibornov la acea data.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro