Sari direct la conținut

Am putea vedea o zi de apreciere pentru leu. Primele tranzactii au dus perechea EUR/RON sub 4.45 (raport)

HotNews.ro

Moneda romaneasca s-a depreciat cu aproximativ 0,2% ieri in contextul ingrijorarilor privind Grecia si a incheiat sedinta aproape de 4,45/EUR. Miscarea a fost in linie cu cea a valutelor regionale, care s-au aflat sub presiuni mai puternice de depreciere. Dupa cum sugereaza titlurile din presa, situatia Greciei ramane neclara in conditiile in care ramane fara bani, asadar acest aspect ar putea continua sa fie un factor negativ pentru pietele romanesti. Dupa miscarea pozitiva de astazi din pietele europene, inclusiv din cele de obligatiuni, credem ca am putea vedea o zi de apreciere pentru leu, in conditiile in care primele tranzactii au dus perechea EUR/RON sub 4.45. Miercuri incepe o noua misiune de evaluare a FMI/CE/BM pentru Romania si ne asteptam ca programul sa ramana deraiat la finalul misiunii, pe 26 mai, se arata intr-un raport al ING destinat investitorilor.

Desi FMI nu a mai aprobat o evaluare a Romaniei in board de mai bine de un an, acest aspect a parut sa aiba un impact neutru asupra pietelor avand in vedere contextul monetar favorabil in Europa si corectiile deficitelor externe si fiscale in ultimii ani. Totusi, planul guvernului de a reduce taxele ar putea majora aceste dezechilibre (mai ales deficitul bugetar in 2016) si credem ca remarcile creditorilor pe tema inversarii consolidarii fiscale ar putea cantari negativ pentru pietele locale. Alte aspecte importante ar putea veni sub forma unui nou calendar de majorari de preturi ale energiei pentru populatie.

Randamentul pe termen foarte scurt a continuat sa scada si a atins un nou minim al ultimelor doua luni, de 0,25%, dupa ce a scazut cu 15 puncte de baza. Segmentul 1M-3M a ramas neschimbat la 0,85-1,00% si se afla, de asemenea, la valorile din martie, inaintea momentului in care conditiile mai stricte de lichiditate au impins ratele scurte la maximele ultimelor luni. MF a vandut ieri certificate de trezorerie la 12 luni de 0,4 miliarde lei pentru un randament maxim de 1,42%, mult sub asteptarile noastre pentru 1,55% (nivel apropiat valorii bid cu o zi inainte). Emisiunea a fost cumparata de un singur market maker si acest lucru ar putea explica si de ce randamentul a fost mai bun fata de asptarile noastre. Panta curbei datoriei a continuat sa se mareasca ieri, in conditiile in care titlurile cu maturitati scurte au inregistrat miscari pozitive, in timp ce randamentele obligatiunilor cu maturitati lungi au crescut din nou.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro