Sari direct la conținut

Ambasadorul SUA, la TVR Info: Doresc sa aflu motivatia moratoriului asupra gazelor de sist/ In SUA platim o cincime din cat dau romanii pentru gaze naturale

HotNews.ro

Romania trebuie sa afle mai intai daca dispune de gaze de sist, inainte de a lua masuri in privinta modului de exploatare. Declaratia a fost facuta de ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein, intr-o editie speciala a emisiunii „Plus Unu”, de la TVR Info. Ambasadorul a precizat ca cetatenii americani platesc o cincime din cat dau romanii pentru gaze naturale, ca urmare a descoperirii gazelor de sist. Referitor la moratoriul instituit de Guvernul Ponta asupra gazelor de sist, ambasadorul american a spus ca va dori sa afle motivatia acestei decizii si cum intentioneaza Executivul sa procedeze mai departe.

„In prezent, strategia privind explorarile de gaze de sist este sa se afle daca exista gaze de sist in Romania. Nici macar nu cunoastem raspunsul la aceasta intrebare. Planurile actuale presupun nu exploatarea de gaze de sist, ci forarea pentru a descoperi daca resursele exista, ceea ce nu presupune riscuri pentru mediu. Daca as fi un roman obisnuit, as vrea sa aflu raspunsul la aceasta intrebare, pentru ca in SUA platim o cincime din cat platesc romanii pentru gaze naturale. Este un lucru valabil pentru toti cetatenii americani, pentru ca am descoperit gaze de sist. Stiu ca exista ingrijorare privind impactul asupra mediului, asa cum exista si in SUA. In Statele Unite exista 11.000 de puturi in cazul carora exploatarea se realizeaza prin fractionare hidraulica, asadar este o tehnica foarte folosita. Desi exista ingrijorare, avem norme de reglementare bune, procesul este transparent si am obtinut mari succese fara consecinte pentru mediu, indraznesc eu sa spun. In cazul a 90% dintre puturile din Romania se foloseste deja fractionarea hidraulica, asadar interzicerea utilizarii ei ar presupune inchiderea a 90% dintre puturile existente. Nu cred ca este o abordare foarte buna. Pe de alta parte, este normal sa fiti preocupati de impactul asupra mediului. Sper ca vom putea continua explorarile pentru a afla daca exista gaze de sist inainte de a lua masuri in privinta modului de exploatare pentru ca nu am ajuns inca in acel stadiu”.

Referitor la moratoriul guvernului Ponta legat de exploatarea gazelor de sist, Gitenstein a spus ca noul guvern vrea sa astepte o perioada inainte de a decide daca acele puturi vor fi exploatate: „Recomandarea mea ar fi sa se afle macar daca exista gaze de sist in Romania…Este un subiect pe care il voi discuta cu ministrul Economiei, in portofoliul caruia intra capitolul energie…Doresc sa aflu motivatia moratoriului si cum intentioneaza sa procedeze mai departe. Pana la urma, este o decizie care apartine Romaniei, nu SUA.

Daca moratoriul se va prelungi, contractul cu Chevron nu va putea fi pus in aplicare, a precizat ambasadorul SUA:”Chevron are autorizatie de explorare. Guvernul Romaniei si romanii vor trebui sa decida daca vor sa plateasca de cinci ori mai mult decat americanii pentru gaze. E posibil sa nu existe gaze de sist in Romania, caz in care pretul gazelor va ramane neschimbat. Dar daca exista un mod de a exploata gazele de sist fara a afecta mediul inconjurator, cred ca romanii ar vrea sa faca acest lucru…Daca veti decide ca exista gaze de sist si veti dori sa le exploatati, va trebui sa existe un plan transparent, care sa ii asigure pe oameni ca nu este afectat mediul inconjurator. Asa am procedat in SUA, unde a existat o comisie in cadrul Departamentului pentru Energie, asa-numita comisie a lui Deutch, care a elaborat un intreg plan privind exploatarea gazelor de sist. Cred ca ar fi intelept ca guvernul Romaniei sa analizeze acel plan. Daca acesta este motivul moratoriului, cred ca ar fi o idee buna”, a spus Mark Gitenstein.

Programul Guvernului Ponta, prevede „Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica”. In acest moment, Bulgaria si Franta sint celelalte doua tari din UE care au impus un moratoriu similar. Chevron are in Romania patru licente de explorare si exploatare, toate fiind in faza de explorare a eventualelor zacaminte.

La nivelul Comisiei Europene a fost infiintat, in ianuarie 2012, un grup de lucru privind efectele asupra mediului a fracturarii hidraulice. Seful ANRM, Alexandru Patruti, declara in aprilie 2012 ca din acest grup de lucru fac parte si experti romani din cadrul ANRM si Ministerul Mediului. Comisia Europeana a decis insa ca nu este nevoie de o legislatie europeana privind gazele de sist, lasind la latitudinea fiecarui stat membru decizia privind permiterea sau interzicerea procedeului fracturarii hidraulice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro