Amenzile pentru lipsa asigurarii obligatorii a locuintelor intarzie sa apara: Nici un primar nu va da amenzi, avertizeaza iar presedintele Asociatiei Comunelor din Romania
Asiguratorii si primarii s-au contrat din nou luni pe tema obligativitatii asigurarii locuintelor impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren si mai ales asupra amenzilor care s-ar cuveni teoretic incepand cu 5 august 2011 celor neasigurati. „Nu am dat si sunt sigur ca nu o sa fie nici un primar care sa dea amenzi”, a avertizat Emil Draghici, presedinte al Asociatiei Comunelor din Romania (care reprezinta peste 70% din cele 2853 de comune din tara). „In situatia grea in care se afla cetatenii nu putem sa mergem sa le dam si amenzi”, a spus si un reprezentant al primariei sectorului 4 din Bucuresti. In replica, Nicolae Musat, seful City Insurance a cerut acestora sa lase interpretarile si sa aplice legea: „amenda este una dintre conditiile pentru ca sistemul sa functioneze”, a spus acesta.
Nu este pentru prima data cand, Emil Draghici, presedinte al Asociatiei Comunelor din Romania avertizeaza ca legea asigurarii obligatorii a locuintelor (260/2008) are defecte si ca primarii nu se vor ingramadi sa dea amenzi cuprinse intre 100 de lei si 500 de lei in functie de materialul in care este facuta casa, celor care nu isi incheie aceasta polita de asigurare.
Declaratiile acestuia au socat piata asigurarilor inca din luna mai din acest an, la un eveniment dedicat tot asigurarilor obligatorii de locuinte. De atunci si pana in prezent nu s-a schimbat nimic. Prezent luni in cadrul – ICAR (Forumul International al Riscurilor Catastrofale), Draghici a spus din nou ca nu va amenda oamenii.
- „Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) nu are nici o treaba cu amenzile. Nu, este treaba noastra a primarilor sa sanctionam numai ca ordonanta 2 pe 2001 ne da si posibilitatea sa aplicam avertismente care reprezinta tot o sanctiune. Nu am dat si sunt sigur ca nu o sa fie nici un primar care sa dea amenzi. Nu trebuie sa bucure pe nimeni raspunsul meu, ci sa ingrijoreze. Vorbesc in numele Asociatiei Comunelor”, a spus Emil Draghici.
Nici in Bucuresti primarii nu se ingramadesc sa dea amenzi.
- „In situatia grea in care se afla cetatenii nu putem sa mergem sa le dam si amenzi. Le vom face niste somatii si speram sa incheie politele”, a spus si un reprezentant al primariei sectorului 4 din Bucuresti.
Mai mult, si Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si consultanta in asigurari) si-a exprimat opinia ca primarii nu vor aplica amenzi.
- „Nu cred nici eu ca vreun primar va da vreo amenda si este clar ca daca nu spunem ce se intampla si care este situatia actuala si ce putem sa facem pentru imbunatatire nu o sa ajungem la un raspuns pozitiv”, a precizat Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR.
Nicolae Musat, City Insurance: Aplicarea amenzilor este una dintre conditiile pentru ca sistemul sa functioneze
In replica, Nicolae Musat, directorul executiv al City Insurance si vicepresedinte al PAID (societatea care emite aceste polite) a cerut sa fie lasate la o parte interpretarile personale si sa se aplice legea.
- „Inteleg ca in prezent aplicarea legii din punctul dumnealor de vedere (n.a al primarilor) este optionala: daca vrem dam amenzi daca nu, nu. Aplicarea amenzilor este una dintre conditiile pentru ca sistemul sa functioneze. Trebuie sa respectati legea nu trebuie sa ne dati o interpretare ca sunteti sau nu de acord cu legea, iar in lege scrie ca in cazul in care cetateanul nu incheie asigurarea obligatorie, dumneavoastra sunteti obligati sa puneti in aplicare prevederile legii”, a declarat Nicolae Musat, directorul executiv al City Insurance, una dintre cele 12 companii de asigurari membre PAID.
Acesta a fost sprijinit de Radu Mustatea, presedintele directoratului Astra Asigurari, care a pus sub semnul intrebarii exemplul personal pe care il da comunitatii primarul Emil Draghici.
- „Poate ca ar fi bine sa ne continuam discutia de acum 6 luni cand ne-a marturisit ca nu are polita de asigurare nici obligatorie si nici facultativa. Cred ca si exemplul personal este important pentru comunitatea pe care o pastoriti. PAID care este asociatie creata in baza unei legi si care are un caracter obligatoriu, a fost creata de societati de asigurare private care au investit sute de mii de euro pentru a o face sa functioneze. PAID si actionarii sai au incercat sa se descurce singur fara un real suport, macar la nivel informativ”, a declarat Radu Mustatea.
Bilantul asigurarii obligatorii a locuintelor, dupa cinci trimestre de functionare
La eveniment a fost prezent si Marius Bulugea, presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), care a prezentat situatia politelor incheiate de la demararea acestui proces (15 iulie 2010) si pana in aceasta luna.
Potrivit acestuia, pana la data de 6 octombrie 2011 s-au incheiat 789.096 de polite, „cu un ritm mediu de subscriere diminuat semnificativ dupa data de 4 august 2011”.
- „Probabil ca oamenii nu au inteles inca faptul ca aceasta polita se mentine prin reinnoire anuala. daca au inteles si si-au incheiat alte asigurari facultative care acopera riscurile politei obligatorii, este decizia lor. oricum, o polita obligatorie nu va putea sa intre niciodata in competitie cu orice alt produs similar”, a declarat luni Marius Bulugea, presedintele PAID.
6,2 milioane de locuinte sunt in baza de date a PAID
Referitor la numarul de locuinte proprietate personala aflate in prezent in baza de date a PAID, Bulugea a mentionat ca primarii din peste 2400 de localitati au transmis aceste date.
- „PAID a solicitat sprijinul Ministerului Administratiei si Internelor pentru a obtine de la Unitatile Administrativ Teritoriale, prin intermediul Institutiei Prefectului, lista locuintelor de pe raza fiecarei localitati. Actiunea a inceput la data de 15 iunie 2010 si, pana in prezent au raspuns, in formatul solicitat, peste 2.400 de localitati – municipii, orase si comune – dintr-un total de 3.227 de UAT, respectiv 74,3% din total; prin urmare, baza de date cuprinde 6,2 milioane de locuinte”, a precizat Marius Bulugea.
Nu in cele din urma acesta si-a mai exprimat increderea ca „in maxim 6 luni aceasta baza de date va putea fi completa, cu sprijinul autoritatilor locale”.
Conform legii 260/2008, proprietarii care nu si-au asigurat locuintele obligatoriu impotriva riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii (fie prin polite obligatorii – PAD fie prin polite facultative care sa includa aceste riscuri) pot fi amendati cu 100 de lei sau cu 500 de lei de catre primari. Fara o astfel de asigurare pentru locuinte care sa acopere aceste riscuri, oamenii nici nu mai pot cere statului sa-i despagubeasca in caz de dezastre naturale.