AMP: Libertatea presei din Romania arata "mai prost" decat in 2006
Libertatea de exprimare in 2007 arata „mai prost decat 2006”, din cauza extinderii influentei politice asupra media si a masurilor legislative „regresive”, suna concluzia raportului „Libertatea Presei in Romania 2007”, alcatuit in cadrul programului FreeEx si prezentat luni de Agentia de Monitorizare a Presei. Documentul aduna toate evenimentele importante ale anului 2007 care au influentat libertatea presei din Romania.
Potrivit raportului, anul trecut au crescut presiunile politice asupra institutiilor publice – TVR, CNA au fost supuse unui asalt din mediul politic, partidele PNL si PSD disputandu-si conducerea lor – iar Traian Basescu este lider al agresiunilor verbale impotriva ziaristilor.
Principalele puncte ale raportului AMP:
- In 2007 piata de media s-a stabilizat dupa mai multi ani de expansiune, marile grupuri de presa consolidandu-si pozitiile, arata studiul AMP. Deoarece doua treimi din bugetul de publicitate se ruleaza in televiziune, se incurajeaza procesul de trustizare.
- In plan legislativ s-a declarat neconstitutionala dezincriminarea insultei si calomniei, Guvernul a adoptat o initiativa de cod administrativ care ar putea trunchia accesul la informatiile de interes public, iar o initiativa privind violenta pe stadioane le-ar putea interzice suporterilor sa se exprime critic.
- Potrivit raportului, introducerea in codul penal a calomniei si insultei a regresat reforma in domeniul legislatiei mass-media. Liana Ganea, coordonator FreeEx, a declarat ca „nu exista o cultura a transparentei asa cum ne-am dori”, singura modalitate de a o obtine ramane apelul la instante.
- Piata fortei de munca se confrunta cu un dezechilibru: exista o cerere foarte mare de personal calificat, insa resursele sunt insuficiente, fapt care provoca o scadere a calitatii jurnalismului practicat.
- O alta problema semnalata este „expunerea publica a unor mecanisme viciate de functionare a presei, prin finantari cu posibil impact editorial si prin obtinerea de beneficii imorale din activitatea de presa”.
Documentarea raportului s-a bazat pe investigatiile directe ale echipei FreeEx – discutii si corespondente cu partile implicate in cazurile prezentate, cu avocati ai partilor, cu institutiile statului – culese din reteaua freeex (www.groups.yahoo.com/freeex), pe articolele aparute in presa scrisa, radio, tv, bloguri si publicatii online si pe rapoarte oficiale, dar si independente.