Sari direct la conținut

ANAF a început oficial testarea și analiza datelor din SAF-T: Ce trebuie să știe contribuabilii

PwC România
ANAF a început oficial testarea și analiza datelor din SAF-T: Ce trebuie să știe contribuabilii
Anca Macovei, Izabela Stoicescu Foto: PwC România

ANAF a început oficial testarea și analiza datelor din fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T), oferind contribuabililor un prim feedback asupra calității datelor raportate.

Astfel, s-a trecut la o nouă etapă în implementarea SAF-T, care înseamnă verificarea corectitudinii datelor raportate, și nu doar îndeplinirea obligației de raportare. Aceste acțiuni erau așteptate de mediul de afaceri abia în 2025, când ultimul val de contribuabili (mici contribuabili și contribuabili nerezidenți) ar trebui să înceapă raportarea SAF-T. Peste 15.000 de notificări au fost transmise recent de ANAF cu privire la nedepunere sau probleme în datele raportate prin SAF-T. În multe cazuri, contribuabilii au fost informați că trebuie să corecteze erorile din declarația pentru luna iunie 2024 până la sfârșitul lunii septembrie.

Reacția mai rapidă din partea autorităților decât se anticipa, chiar dacă parțială sau punctuală, este binevenită dat fiind că oferă detalii suplimentare companiilor care își îmbunătățesc constant datele raportate sau care sunt în curs de finalizare a implementării SAF-T.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Anca Macovei, Director PwC România și Izabela Stoicescu, Senior Manager PwC România

Articol susținut de PwC România