Sari direct la conținut

ANAF a început să trimită notificări către persoanele fizice cu privire la donațiile către ONG-uri / Ce faci dacă ai primit

HotNews.ro
Sediu ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
Sediu ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Multe persoane fizice s-au trezit cu notificări de la ANAF în Spațiul Privat Virtual (SPV) cu privire la donația către ONG-uri făcută prin Formularul 230. Altele urmează să le primească prin Poștă. Prin acel formular ai putut dona până la 3,5% ca salariat.

Titlul notificării este acesta: Notificare privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult.

Practic, ANAF vrea să se asigure că nu a completat altcineva în locul tău acel formular, mai ales că se pot depune direct la ONG-uri.

Chiar ANAF spune în document că “prin această notificare facem apel la înțelegerea dumneavoastră, în vederea verificării corectitudinii și completitudinii informațiilor existente în evidența fiscală”.

Ce faci dacă ai primit o notificare de la ANAF în acest sens

Dacă ai depus Formularul 230 către ONG-ul menționat în notificare, nu trebuie să faci nimic.

În schimb, dacă nu ai optat pentru virarea sumei reprezentând până la 3,5% din impozit sau nu ai solicitat virarea sumei pentru acea entitate nonprofit/unitate de cult, în termen de 30 de zile de la data primirii notificării trebuie să comunicați în scris către ANAF acele aspecte.

Dacă nu răspunzi în termen de 30 de zile, ANAF va considera că opțiunea înregistrată la Agenția Naționala de Administrare Fiscală este exprimată de tine, iar Fiscul va face demersurile necesare în vederea direcționării sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit datorat.

INTERVIURILE HotNews.ro