Sari direct la conținut

ANAF a irosit zeci de mii de ore de control prin ceea ce a făcut la diurna transportatorilor și la tichetele cadou. Dan Manolescu: Mi-e teamă să mă gândesc la potențiale „bombe” care stau să explodeze

HotNews.ro
Dan Manolescu, Foto: Hotnews
Dan Manolescu, Foto: Hotnews

Cu toții știm controalele ANAF pe tichetele cadou acordate terților și pe diurna transportatorilor, unde inspectorii au interpretat legea deficitar, conform experților. Ei bine, la transportatori s-a dat deja amnistie, iar la tichete proiectul a trecut de Senat.

„S-a pierdut mult timp și resursă de control. De doi ani, Antifrauda și Inspecția Fiscală a irosit zeci de mii de ore de control, zeci, sute de echipe, în mii de controale care, iată, în final ajungem în această situație de anulare”, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF).

E o muncă făcută degeaba și e păcat, pentru că nicio țară nu are o resursă de control nelimitată.

„Trebuie să direcționăm controalele și ANAF trebuie să găsească acele zone care, într-adevăr, sunt de evaziune”, a explicat Manolescu.

  • Când identifică probleme care sunt clar ca fenomen de masă, cum a fost diurna la șoferi, un lucru care la nivel de structură economică funcționează toată într-un fel, nu cred că trebuie să ne fie teamă și nu cred că trebuie așteptat atât de mult cu o amnistie.

„În astfel de situații cred că este rolul autorității guvernamentale care reacționează mult mai rapid de a iniția astfel de demersuri, ceea ce, din păcate, nu s-a întâmplat și iată că într-adevăr în procedura parlamentară durează un pic mai mult. Nu e rău, dar în toată această perioadă se pierde în continuare timp”, a explicat președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF).

  • Ca sistem, știm clar cum funcționează ANAF. Și inspectorului respectiv îi e teamă să spună: Stai puțin, mă opresc pentru că am auzit că vine amnistie sau poate ar trebui să fie amnistie. Merge în continuare în control. Pierde și el, pierde și agentul economic.

Sunt potențiale bombe rămase din punct de vedere al interpretării legislației fiscale, de care ANAF s-ar putea folosi

„Știm cu toții ce s-a întâmplat în perioada asta cu tichetele și cu diurna. Astfel de lucruri… sunt sigur că nu sunt ultimele”, a spus Manolescu.

  • Mi-e și teamă să mă gândesc la alte subiecte care sunt potențiale bombe care stau să explodeze oricând în cazul unor controale ANAF.
  • ANAF ar putea, în foarte mare măsură, să aibă o opinie contrară. Mi-e teamă de ele, dar trebuie să fim pregătiți pentru că pot să vină oricând. Atunci trebuie să vedem cum reacționăm.

„Învățăm ceva din astfel de situații în care vedem că o reacție întârziată (de amnistie și corectare a legislației n.r.) care ajută, dar duce la o pierdere de timp și de resursă de control?”, mai afirmă el.

  • Astfel de situații pot să mai vină oricând, trebuie să fim pregătiți să le facem față și să reușim ca din astfel de lucruri să îmbunătățim legislația.

Antreprenor: Ne-am săturat să ne fie teamă de interpretarea legii de către ANAF

Ne-am săturat să ne fie teamă, spune un antreprenor.

„Am să vă dau un exemplu din propria experiență. În 2014 când am folosit tichetele cadou în scop de marketing, după un an a venit inspecția fiscală cu un control de rutină. S-au uitat, totul perfect, nimic nu a fost din punctul lor de vedere nelegal”, a afirmat el.

  • În 2017 a avenit Antifrauda, au verificat activitatea pe ultimii 5 ani, iarăși nu a scos niciun cuvânt pe tema tichetelor cadou folosite ca fiind folosite aiurea de către societate.

„În 2020, același inspector de la Antifraudă vine și spune:

– Nu, n-ați făcut bine.

– Păi n-ai venit în control și ai zis…

– Păi da, dar atunci nu era ordin.”, a spus antreprenorul.

Un alt coleg antreprenor i-a spus că nu este ordin, ci se numește “control tematic”.

“Vrem ca legile să fie mai bine gândite și atunci când se promovează o lege împreună cu mediul de afaceri, să dezbatem care ar putea fi interpretările ulterioare în caz de ceva”, a mai spus el.

Codul fiscal se modifică des, deși el ține economia

„Codul muncii nu se schimbă atât de des, Codul penal nu se schimbă atât de des. Codul fiscal mi se pare, la nivel de reglementare, poate mai important decât Codul penal. E vorba de modul în care toată economia e ținută, de fapt, de aceste reguli fiscale”, a afirmat Manolescu.

  • Ele cred că ar trebui dezbătute în cursul unui an. Guvernul să vină cu o intenție de legiferare: Vrem să schimbăm ceva. De când? De anul viitor! Undeva în prima parte a anului trimitem proiectul de lege în Parlament, avem timp de dezbatere a doua parte a sesiunii de primăvară și în octombrie-noiembrie să iasă proiectul de modificare.

„Atunci când vine Guvernul cu proiectul de buget să știe pe ce legislație fiscală aprobată deja în Parlament își construiește bugetul”, a explicat președintele Camerei Consultanților Fiscali.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro