Sari direct la conținut

ANAF a observat că persoanele care fac bani din Facebook, Youtube, TikTok, Uber și Glovo au o problemă cu declararea și plata taxelor

HotNews.ro
ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Declarația unică este destul de complicată, iar multe persoane nu știu ce trebuie să completeze și ce să plătească. Sunt români care spun: „Eu vreau să-mi zică ANAF ce am de plată și plătesc. Nu mă descurc cu declarația lor”. Alții speră să nu fie prinși, pentru că după 5 ani sumele se prescriu.

Problema este că unii se trezesc de obicei cu o hârtie, mai nou „notificare de conformare”, după 4 ani și câteva luni și au de plată pe lângă principal și dobânzi și penalități de întârziere. Nu poți apela la eșalonare simplificată pentru o perioadă așa de lungă (datoriile nu trebuie să fie mai vechi de 1 an pentru asta).

HotNews.ro a făcut anual un ghid video cu ajutorul consultantului fiscal Cornel Grama pentru a explica celor interesați de plata taxelor modul în care se completează Declarația unică (Formular 212). De la an la an s-a complicat mai mult. Anul viitor declarația va fi modificată, având în vedere noutățile din Legea 296/2023, dar le vom explica la acel moment.

ANAF a făcut o listă a deficiențelor privind aplicarea legislației fiscale

ANAF a publicat un document care are o listă privind deficiențele în privința aplicării legislației fiscale pe al doilea semestru al anului 2023. Aici găsim:

1. Nedeclararea veniturilor impozabile obținute din activitățile de comerț electronic (e-commerce) de către persoane fizice.

2. Nedeclararea veniturilor obținute din tranzacțiile cu criptomenede.

3. Nedeclararea veniturilor de natură salarială ale conducătorilor auto care realizează activități de transport alternativ pentru societăți care acționează prin intermediul platformelor digitale avizate tehnic (Uber, Bolt etc.).

4. Nedeclararea în tot sau în parte a orelor lucrate de către angajații societăților care prestează servicii de livrare alimente prin intermediul platformelor digitale (adică Glovo, Bringo, Bolt Food etc.).

5. Nedeclararea veniturilor obținute de persoane fizice din activitatea de creare de conținut online și promovarea pe diferite platforme media (adică rețele de socializare ca Facebook, Instagram, Youtube, Tik-Tok etc.).

6. Modul de completare a declarației unice (prin completarea eronată a rubricilor prevăzute/ nedeclararea tuturor veniturilor) depuse de persoanele fizice.

7. Ridicarea și utilizarea numerarului din casieria societății în interesul unor persoane cu funcții de decizie în societate, fără a întocmi documente justificative și fără a evidenția operațiunile în contabilitate.

Direcția generală coordonare control fiscal a constatat în cadrul inspecțiilor, printre altele, probleme cu:

  • Nedeclararea la organul fiscal competent a veniturilor încasate urmare a tranzacțiilor cu criptomonede și neachitarea obligațiilor fiscale la bugetul de stat;
  • Neînregistrarea TVA colectată cu cota de 19%, aferentă veniturilor din transmisii video electronice, conform prevederilor legale;
  • Neîndeplinirea obligației de a depune declarații de venit cu privire la veniturile din alte surse obținute din străinătate.
  • Neînregistrarea în scopuri de TVA după depășirea plafonului de scutire (de 300.000 lei).
INTERVIURILE HotNews.ro