Sari direct la conținut

ANAF si omologul sau maghiar vor cauta evazionisti comuni. "Cooperam pe segmentul recuperarii creantelor Statului", spune seful ANAF

HotNews.ro

Agentia Nationala de Administrare Fiscala si institutia similara maghiara vor coopera „fiscal” in cazul contribuabililor asupra carora exista suspiciuni legate de comportamentul financiar fata de Stat, a declarat pentru HotNews.ro presedintele ANAF, Sorin Blejnar. Asemenea Acorduri nu sunt o noutate- anul trecut SUA si Elvetia au pus in practica un document similar, prin care evazionistii americani care isi pastrau banii in bancile elvetiene erau „turnati” la IRS (Fiscul american).

  • Blejnar, ANAF: vom coopera pe segmentul recuperarilor de creante ale Statului

„Am fost si eu in Ungaria, a venit si omologul meu la noi si intr-adevar, vom coopera pe segmentul recuperarilor de creante ale Statului. Vor fi practic trei linii de actiune. Recuperarea banilor pe care contribuabilii din ambele tari le datoreaza, schimbul unor baze de date – firmele maghiare care opereaza in Romania si reciproc- dar si posibilitatea unor controale pentru a depista diversi evazionisti”, a declarat Blejnar pentru HotNews.ro.

-venituri din imobiliare -profiturile intreprinderilor -venituri din exercitarea unor profesii independente

-remuneratiile membrilor CA -venituri obtinute din activitatile artistilor si sportivilor

-informatii cu privire la impozitele percepute de un stat pe veniturile rezidentilor celuilalt stat

La ce se refera informatiile schimbate de ANAF si omologul

Controalele vor avea loc in baza unui protocol publicat anul trecut in Monitorul Oficial, remis redactiei HotNews.ro de catre compania de consultanta KPMG.

In cazul Romaniei si Ungariei, documentul prevede ca organele de control fiscal din cele doua tari „sa efectueze controale simultane, fiecare pe teritoriul sau, privind situatia fiscala a uneia sau mai multor persoane platitoare de impozit care prezinta un interes comun sau complementar”, se mai arata in textul Acordului.

  • Romania poate solicita Ungariei informatiile necesare pentru a stabili in mod corect impozitul. Si invers

Potrivit documentului semnat intre Romania si Ungaria, autoritatea competenta a uneia dintre parti poate solicita autoritatii competente a celeilalte parti informatiile necesare pentru a stabili in mod corect impozitul. „Controalele simultane se vor realiza in modul obisnuit de catre fiecare parte, in cadrul propriilor activitati de inspectie”, se mai arata in intelegerea romano-maghiara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro