Sari direct la conținut

ANAF ți-a stabilit sediul social în altă localitate decât cea de reședință? Ce trebuie să faci

HotNews.ro
Sediu ANAF. Foto: Agerpres
Sediu ANAF. Foto: Agerpres

Sunt persoane care au domiciliul din Cartea de identitate în altă localitate decât cea în care locuiesc, adică cea de reședință, și desfășoară activități economice. Uneori Fiscul se uită la domiciliu și nu la reședință, deși ambele sunt trecute în act. Este important acest lucru din perspectiva relației cu ANAF, adică adresele, plățile etc. să le facă românii acolo unde le este mai ușor.

O astfel de întrebare a fost pusă și într-o revistă a Camerei Consultanților Fiscali, la care a răspuns Alice Gheorghiu, director general adjunct la ANAF.

Întrebarea a fost: Am domiciliul, în cartea de identitate, în Ilfov, dar reședința în Sectorul 3, înscrisă pe cartea de identitate, ambele fiind proprietăți personale. La aceasta din urmă desfășor activitatea de consultant fiscal. Având în vedere că „m-am trezit” la ANAF Buftea cu sediul social, care este procedura pentru a reveni cu sediul cel la Sectorul 3?

Răspunsul reprezentantei ANAF: „În cazul persoanelor fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau care exercită profesii libere, potrivit legii, competența pentru administrarea obligațiilor fiscale datorate de acestea ca urmare a exercitării profesiei sau a desfășurării activității revine organului fiscal teritorial din cadrul A.N.A.F. care administrează persoana fizică (CNP-ul)”.

Soluția, potrivit ei, dacă vă aflați într-o astfel de situație este să faceți solicitare de modificare a domiciliului. Adică de la domiciliu la reședință.

“Odată cu transferul competenței de administrare a CNP-ului, se transferă și competența de administrare a profesiei libere”, a mai afirmat Alice Gheorghiu.

INTERVIURILE HotNews.ro