ANAF vine cu clarificări privind transferul de bani între rude, după ce o casă de avocatură a spus că Fiscul vrea să taxeze cu 70% banii primiți de o fiică de la tatăl ei / Reacția avocaților

La o zi după ce HotNews a scris că ANAF verifică banii pe care și-i trimit rudele între ele, pentru a încearca să îi impoziteze cu 70%, Fiscul a venit cu clarificări. Instituția spune că, deși banii dați între rude sunt în general neimpozitați, „în cazul în care se constată că declarațiile fiscale, documentele și informațiile prezentate în cadrul procedurii de verificare sunt incorecte, incomplete sau false, organul fiscal central stabilește baza de impozitare ajustată pentru impozitul pe venit și emiterea deciziei de impunere”.
Ce a transmis ANAF:
„Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la impozitarea sumelor date între rude”, precizăm următoarele: La art. 61 și art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal sunt prevăzute categoriile de venituri impozabile, cât și cele neimpozabile.
”Transferurile/sumele date/încasate de la rude” se subscriu operațiunilor de donație/dar și se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile sau în funcție de împrejurările fiecărei situații de fapt, pot îmbrăca forma unor datorii, ceea ce reprezintă surse neimpozabile, transmite ANAF.
În ceea ce privește sumele încasate ca urmare a evenimentelor familiale (nunți/botezuri), pentru care nu există obligația declarativă din partea contribuabilului, sursele de fonduri primite cu ocazia acestor evenimente reprezintă, de asemenea, venituri neimpozabile, mai spune instituția.
În cadrul procedurii de verificare a situației fiscale personale, ANAF examinează înscrisurile sau informațiile despre activitatea persoanei fizice verificate referitoare la intrările și ieșirile de fonduri, avându-se în vedere prevederile Codului de procedură fiscală.
Potrivit art. 117 din același act normativ, orice venituri constatate de organele fiscale, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și art. 62.
În cazul în care se constată că declarațiile fiscale, documentele și informațiile prezentate în cadrul procedurii de verificare sunt incorecte, incomplete, false sau dacă persoana fizică verificată refuză, în cadrul aceleiași proceduri, prezentarea documentelor pentru verificare ori acestea nu sunt prezentate în termen legal sau persoana se sustrage prin orice alte mijloace de la verificare, organul fiscal central stabilește baza de impozitare ajustată pentru impozitul pe venit și emiterea deciziei de impunere”, conchide autoritatea de control fiscal”.
Reacția avocaților
Într-o reacție rapidă transmisă HotNews, avocata Luisiana Dobrinescu, managing partner Dobrinescu Dobrev SCA spune că ceea ce a transmis casa de avocatură „trebuie privit în integralitatea sa”, ca și precizările Fiscului.
„Acestea din urmă fac referire la transferuri de sume între rude care sunt calificate drept cadouri/donații etc, însă comunicatul nostru făcea referire la o situație de fapt complet diferită, aceea a imposibilității justificării naturii acestor transferuri – cu referire exclusivă la sume semnificative de bani transmise în numerar (cash).
Cu alte cuvinte, atât comunicatul nostru, cât și comunicatul ANAF pun accentul pe JUSTIFICAREA sumelor, fiind mai dificilă proba celor transmise în numerar.
Ne menținem aceeași recomandare, de utilizare cu predilecție a viramentelor bancare sau online și în cazul remiterii de sume importante în numerar, de întocmire măcar a unei chitanțe de mână. În lipsa acesteia, așa cum am precizat anterior, singurele instrumente disponibile contribuabilului rămân declarația pe proprie răspundere a persoanei care a acordat banii, mesajele scrise din diverse aplicații etc.”, a transmis Luisiana Dobrinescu
Cazul unei fiice care a primit bani de la tatăl ei
Cu o zi în urmă, avocata Luisiana Dobrinescu, managing partner Dobrinescu Dobrev SCA, a atras atenția că ANAF a început să verifice și banii pe care și-i oferă rudele între ele și încearcă să-i impoziteze cu 70%, considerând că sumele nu pot fi identificate, în condițiile în care au fost deja declarate și impozitate, cum este cazul unui antreprenor care i-a dat sume de bani din dividende fiicei sale.
În cadrul unei verificări a situației fiscale personale, inspectorii i-au solicitat acesteia documente justificative care să ateste sursa sumelor de bani deținute, mai exact cele din care să rezulte remiterea sumelor de bani de la tată, conform notei explicative și a declarației notariale date de acesta din urmă.
„Fără a nega legitimitatea și interesul inspectorilor fiscali în a solicita astfel de documente pentru stabilirea situației de fapt, trebuie acceptat că între rude, pentru banii în numerar, rareori se întocmesc documente justificative. Stabilirea situației de fapt trebuie așadar să aibă la bază probe caracteristice relației de rudenie, precum mesaje WhatsApp, declarații pe proprie răspundere ale părților implicate, declarații ale martorilor etc.”, a declarat Luisiana Dobrinescu, avocat, managing partner Dobrinescu Dobrev SCA.
ANAF consideră, în acest caz, că sumele respective, chiar dacă pot fi identificate, e posibil să fie primite din altă parte. Pe scurt, nu vrea să recunoscă sursa.
Prin urmare, decizia inspectorilor este de a le impozita cu 70%, procentul aplicându-se la diferența dintre totalul utilizărilor de fonduri și totalul surselor din fonduri determinate.
„În prezent, ne confruntăm cu al doilea exemplu în care lipsa documentelor justificative privind remiterea de sume în numerar între rude atrage consecințe fiscale semnificative asupra persoanelor fizice verificate”, a afirmat Luisiana Dobrinescu.