ANALIZA Cinci schimbari de viziune ale Guvernului Dancila fata de Guvernul Tudose
Amanarea unor termene, includerea unor sintagme noi, dar si alte cateva mici schimbari de nuanta- asa s-ar putea rezuma schimbarile din noul Program de guvernare al guvernului Dancila (programul poate fi citi aici), fata de cel prezentat de Guvernul Tudose (care poate fi consultat aici) . De pilda, in programul lui Tudose se anunta: „Incepand cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice”. La Guvernul Dancila, fraza se schimba in „Vom analiza oportunitatea reintroducerii impozitului pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice”.
- Schimbarea nr 1. Impozitul pe gospodarie (pe venitul global) nu mai e o tinta fixa, ci mobila
In programul lui Tudose se anunta: „Incepand cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice”.
La Guvernul Dancila, fraza se schimba in „Vom analiza oportunitatea reintroducerii impozitului pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice”.
Reamintim ca HotNewsa anuntat in premiera intentiade a se introduce acest impozit, iar presiunea publica creata a dus la amanarea aplicarii lui, desi proiectul are o sustinere deplinaatat din partea prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu, cat si din partea numarului 1 al Bancii Nationale, Mugur Isarescu.
E clar ca in cele din urma nu se va renunta la noul mecanism de impunere, dar ideea e ca mai intai ANAF sa isi unifice bazele de date, sa devina mai transparent si performant, dupa care putem discuta si despre aceasta schimbare radicala a filosofiei fiscale.
- A doua schimbare: Reducerea numarului total de taxe se amana pentru 2019. Vor fi 50 de taxe in total, cum a zis Tudose. Restul vor fi eliminate sau (apare ca noutate la Dancila) comasate
Potrivit programului Guvernului Dancila, incepand cu 1 ianuarie 2019 numarul taxelor, tarifelor si comisioanelor in Romania nu va fi mai mare de 50. Astfel, pentru populatie vor exista cel mult 10 taxe dintre care CASS, CAS, Impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe masina, contributia de solidaritate, vignieta. Aceeasi intentie figura si in programul lui Tudose. Numai ca : la Tudose, celelalte taxe urmau sa fie eliminate, in vreme ce la Guvernul Dancila, ele vor fi eliminate „sau comasate.
In plus, din noul program dispare paragraful: „Pentru a reusi ducerea la indeplinire a acestor masuri Guvernul va prezenta public, cel tarziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din Romania.Totodata se vor prezenta la acea data si care sunt taxele, tarifele si comisioanele ce vor fi eliminate”
- Schimbarea numarul 3: Codul Economic va intra in dezbatere candva, in 2018
Codul Economic al Romaniei, odata dezbatut si asumat de catre toti cei care vor participa la imbunatatirea lui, prezentati mai sus, va intra in dezbatere parlamentara in 2018, arata noul Program de Guvernare, fata de septembrie 2017, cum era in programul vechi. Adoptarea Codului Economic al Romaniei se va face cu cel putin 6 luni inainte de a intra in vigoare (fata de 1 iulie 2018)
- A patra schimbare: Dispare data de la care orice taxa sa o poti achita online
Program vechi :”O alta forma de respect pentru contribuabili o reprezinta infiintarea unei directii aflata in subordinea Primului-Ministru, care va urmari, pe de o parte, reducerea numarului agentiilor si institutiilor aflate in subordinea Guvernului, iar pe de alta parte, impunerea si urmarirea aplicarii unei prevederi legislative prin care, incepand cu 1 ianuarie 2019 sa nu mai existe nicio taxa care sa nu poata fi platita online. Pana la 1 ianuarie 2018, vor fi facute publice strategia de reorganizare a institutiilor statului si calendarul de implementare a acestei strategii.”
Program nou:”O alta forma de respect pentru contribuabili o reprezinta infiintarea unei directii aflata in subordinea Prim-Ministrului, care va urmari, pe de o parte, reducerea numarului agentiilor si institutiilor aflate in subordinea Guvernului iar pe de alta parte, impunerea si urmarirea aplicarii unei prevederi legislative prin care sa nu mai existe nicio taxa care sa nu poata fi platita online. Pana la 1 iulie 2018, vor fi facute publice strategia de reorganizare a institutiilor statului si calendarul de implementare a acestei strategii”
- A cincea schimbare: Comisia Nationala de Prognoza trece de la Finante in coordonarea SGG
„Vom acorda o importanta deosebita Consiliului de Programare Economica, care va avea ca principala sarcina stabilirea si fundamentarea directiilor strategice de dezvoltare pentru urmatorii 20 de ani. Comisia Nationala de Prognoza va trece in coordonarea Secretariatului General al Guvernului.” In prezent, ea este in subordinea Ministerului Finantelor (sursa), ceea ce ii poate vicia obiectivitatea analizelor pe care le face. Reamintesc aici ca Bugetul Romaniei e facut de catre Ministerul Finantelo, pe baza prognozelor Comisiei Nationale de Prognoza, pe care il are in subordine.
N.Red: Analiza prezenta cuprinde doar capitolul Fiscalitate si Buget si se bazeaza pe documentele oficiale deja publicate. Analiza nu include masurile care se regasesc in ambele programe de guvernare (masurile care ii vizeaza pe tineri, care adreseaza politicile demografice sau cele de incurajare a unor categorii socio-profesionale)