Analiza Hotnews.ro Indreptar economic pentru campania electorala
Daca treceti prin orasele tarii si va uitati pe stalpi sau pe panourile destinate publicitatii electorale o sa remarcati cat de precare sunt mesajele cu care candidatii isi intampina si vor sa isi cucereasca alegatorii. In Dambovita, un candidat promite „Bine pentru toti!”. La Satu Mare, un candidat promite ca daca va fi reales, va face a treia minune din viata sa. Omul a fost sef de coloana, nu va inchipuiti ca avem de-a face cu un heruvim. Un altul promite „Justitie egala!” iar altcineva, mai modest probabil, si-a pus pe afis un banal „La bine si la greu!”.
Toate afisele pe care le-am vazut au poza uriasa, care nu lasa loc de mesaje prea consistente- maxim doua randuri in genul celor de mai sus. De parca in cabina, buletinul de vot ar include in dreptul numelui si fotografia candidatului, ca sa fie mai usor recognoscibil (mi-a placut cuvantul). Care sunt insa asteptarile populatiei, nu e usor de dedus. Cateva cifre, grafice si tabele ne pot ajuta sa imaginam sloganuri personalizate pe regiuni, tipuri de gospodarii ori alte criterii relevante.
Sa luam mai intai bugetele de cheltuieli ale populatiei, in 2011, pe trimestre. Nu le-am luat judet cu judet intrucat spatiul nu ne-ar fi permis.
Grafic: Bugetul de cheltuieli, total gospodarii. Medii lunare pe gospodarie (lei)
Important pentru un candidat este sa caute modul in care cheltuielile administrative la nivel de familie pot fi reduse. Ma refer la taxele si impozite locale, nivelul lor putand fi ajustat doar prin cresterea veniturilor la bugetele locale (asta inseamna un mecanism de atragere a investitiilor, facilitati acordate, o mai buna colectare locala samd). Exista zone in care dezinteresul este urias, cu toate ca efortul financiar pentru punerea in valoare a acestora ar fi modest. (un exemplu este Pucioasa, ca sa nu se spuna ca vorbesc fara a ma referi la ceva concret). Daca analizam pe regiuni veniturile din proprietate, avem sub ochi graficul de mai jos:
Grafic: Veniturilepe regiuni de dezvoltare (medii lunare/gospodarie, exprimate in lei)
Sa ne uitam acum la partea de venituri a gospodariilor:
Grafic: Bugetul de venituri al gospodariilor (medii lunare/gospodarie, exprimate in lei)
Aici vedem ca, exceptie facand veniturile de natura salariala, avem de-a face cu un autoconsum consistent, imprumuturi (ne vom ocupa de ele putin mai jos), vanzari de active din patrimoniul locuintei si venituri (printre cele mai mici) din proprietate. Cand te adresezi insa unui electorat, trebuie sa tii cont de nivelul de educatie al lui. Din punctul acesta de vedere, stam cam asa:
Grafic: Distributia gospodariilor dupa nivelul de instruire al capului gospodariei
Iar din punct de vedere al numarului de copii/gospodarie (prilej de alte tone de propuneri electorale, lucrurile arata ca in graficul de mai jos:
Grafic: Distributia gospodariilor pe regiuni si numarul de copii/gospodarie
Nu este deloc de neglijat varsta capului familiei, unde iarasi trebuie spus ca nu stam foarte bine. Avem de-a face cu o populatie imbatranita (target clar de promisiuni electorale fara numar):
Grafic: Gospodarii dupa varsta capului familiei
Una din marile drame financiare ale gospodariilor din Romania o reprezinta cheltuielile bancare. Vedem unde se duce cursul leului si probabil ca pana prin 16 iunie, cand vor avea loc alegeri in Grecia, cursul va avea o singura directie. Daca in Grecia va iesi in alegeri un anume partid extremist, e posibil ca leul sa ajunga obosit la pragul de 5 lei. Dar in privinta ratelor, lucrurile stau asa:
Grafic: Cheltuieli bancare ale gospodariilor, pe regiuni
Sigur ca agricultorii au cele mai mici asemenea cheltuieli pentru ca in agricultura s-au dat si creditele in volume mai reduse. Dar nici pensionarii nu au o viata prea linistita; in graficul de mai jos numarul reprezentand pensionarii cu imprumuturi bancare nu inseamna neaparat ca dupa ce au iesit la pensie au contractat un credit, ci si faptul ca au luat imprumutul de la banca inainte cu 4-5 ani de a se pensiona, dar mai au de achitat pana la maturitatea creditului:
Grafic: Cheltuieli bancare ale gospodariilor, dupa statutul profesional al capului familiei
Cum si cat se imprumuta oamenii de la trimestru la trimestru pentru a face fata cheltuielilor, aveti mai jos:
Grafic: Veniturile din imprumuturi ale gospodariilor, pe regiuni
Fiecare din graficele de mai sus pot constitui argumente pentru formularea unor propuneri electorale destinate gospodariilor. Maine ne vom ocupa de punctul de vedere al companiilor si al asteptarilor pe care acestea le au de la administratia publica.