Sari direct la conținut

ANALIZĂ Inflația de două cifre lovește în plin Europa de Est / Risc de recesiune

HotNews.ro
ANALIZĂ Inflația de două cifre lovește în plin Europa de Est / Risc de recesiune

În săptămânile care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina, marile economii din Europa de Vest au început să se clatine. Dar mai departe în est era încă perioada de boom datorită creșterilor salariale de două cifre și a ajutoarelor de stat generoase în unele țări.

Acum nu mai este așa.

O încetinire bruscă a vânzărilor cu amănuntul și scăderea indicatorilor de încredere arată că criza costului vieții a ajuns din urmă aripa estică a Europei, unde oamenii se confruntă acum cu o realitate dură, în timp ce inflația de două cifre le erodează veniturile, în timp ce creșterile prețurilor la alimente depășesc 15%-22% și costurile energiei cresc vertiginos, potrivit unei analize Reuters.

Pe măsură ce consumul gospodăriilor este afectat, analiștii își revizuiesc în scădere previziunile privind PIB-ul, iar riscul unei recesiuni la nivel european se profilează.

Scădere drastică a consumului

Familiile au început să strângă cureaua. Polonezii își iau vacanțe mai scurte, cehii economisesc la restaurante, în timp ce unii își caută un al doilea loc de muncă, iar în Ungaria – unde numai inflația la alimente a fost de 22,1% în luna iunie – oamenii și-au redus achizițiile de alimente și de bunuri de consum durabile, deoarece scăderea forintului împinge în sus prețurile de import.

„M-am dus într-o zi la brutărie și o pâine costa 550 de forinți. Mă duc în ziua următoare și costă 650. Pentru numele lui Dumnezeu!”, a exclamat Lajos, un bărbat în vârstă de 73 de ani care făcea cumpărături la o piață din orașul Esztergom, situat în nordul țării, pe malul Dunării.

Lajos spume că această creștere a prețurilor la alimente i-a consumat o parte din pensia lunară și că nu va putea plăti facturile mai mari la utilități, care vor crește după ce guvernul a eliminat luna trecută plafoanele de preț pentru ceea ce a numit gospodării cu consumuri mai mari.

Așa că își face propriile planuri.

„Mă pot încălzi cu gaz, dar și cu lemne… deoarece am o sobă de teracotă. Așa că împreună cu soția mea ne vom muta într-o cameră, vom încălzi soba, ne vom pune niște pulovere călduroase și ne vom uita la televizor așa.”

În întreaga Ungarie, creșterea vânzărilor cu amănuntul a încetinit la un ritm anual de 4,5% în iunie, de la 10,9% în mai, vânzările de mobilă și bunuri electronice scăzând cu 4,3%, ceea ce sugerează că impactul reducerilor uriașe de taxe și al transferurilor fiscale acordate de guvernul premierului Viktor Orban înainte de alegerile din aprilie s-a estompat acum.

Creșterea vânzărilor cu amănuntul din Polonia a încetinit, de asemenea, la un ritm anual de 3,2% în iunie, de la 8,2% în mai, în timp ce vânzările cu amănuntul ajustate în Cehia, excluzând automobilele și motocicletele, au scăzut cu 6,0% în iunie, de la un an la altul, după o scădere de 6,6% în mai, potrivit datelor publicate vineri.

„Gospodăriile au reacționat la creșterea costului vieții într-un mod semnificativ, iar consumul de lucruri a început să încetinească”, a declarat Peter Virovacz, analist la ING în Budapesta.

Potrivit unui sondaj realizat vineri de Banca Națională a Ungariei, băncile comerciale se așteaptă ca cererea de împrumuturi să scadă și condițiile de creditare să se înăsprească în a doua jumătate a anului.

Economia se contractă/ Risc de recesiune ușoară

Încetinirea cererii interne, creșterea ratelor dobânzilor, reducerea cheltuielilor guvernamentale și creșterea costurilor companiilor par să frâneze creșterea economică în Europa Centrală în a doua jumătate a acestui an și să le încetinească puternic în 2023.

Citigroup a declarat că economia Ungariei ar putea crește cu aproape 5% în 2022, dar că există riscuri de depreciere a prognozei sale de 1% pentru anul viitor.

„Riscul ca prețurile ridicate ale energiei să mențină inflația în teritoriu de două cifre chiar și în 2023 și previziunile noastre actualizate privind zona euro în interiorul țării indică riscuri de scădere”, a spus acesta.

Banca centrală ungară estimează în continuare o creștere economică de 2,0%-3,0% pentru 2023 și va publica noi previziuni în septembrie.

Economia poloneză ar urma să crească cu 3,8% în acest an și cu 3,2% în 2023, potrivit previziunilor guvernamentale.

Banca centrală a Cehiei, prima care a anunțat joi o întrerupere a ciclului de majorare a ratelor de dobândă, prevede recesiune la sfârșitul anului, deoarece vede economia contractându-se cu 0,4% în trimestrul al patrulea din 2022 și cu 1% în primul trimestru din 2023.

„Scenariul nostru de bază include o recesiune ușoară – o recesiune tehnică – avem două trimestre la rând cu o scădere trimestrială acolo… Aceasta ar fi o recesiune sănătoasă, care permite, de asemenea, reducerea inflației”, a declarat guvernatorul Ales Michl.

Polonezii economisesc din banii pentru vacanțe / Cehii reduc ieșirile la restaurant

În timp ce vara se așteaptă în continuare la un boom în sectorul turismului, polonezii au început să economisească din banii pentru călătorii, potrivit site-ului de turism Noclegi.pl.

„Putem observa că ceea ce caracterizează acest sezon este scurtarea călătoriilor, în medie cu o zi, și amânarea rezervării până în ultimul moment”, a declarat Natalia Jaworska, expert la Noclegi.pl. Polonezii au început să economisească și la mâncare.

Datele de la diverse servicii de plată pentru restaurante, precum Sodexo, au arătat scăderea cheltuielilor în restaurantele din Cehia, de asemenea. Cel mai recent sondaj al agenției de sondaje STEM, realizat în iunie, a arătat că 80% dintre gospodăriile cehe au redus sau limitat achizițiile din cauza creșterii rapide a facturilor la energie.

Încrederea consumatorilor cehi a atins un nou minim în iulie, potrivit sondajului lunar al biroului de statistică, în timp ce un sondaj realizat de think-tank-ul GKI a arătat că indicele încrederii consumatorilor maghiari a scăzut în iulie la cel mai scăzut nivel din aprilie 2020, în timpul primului val al pandemiei COVID-19.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro