Sari direct la conținut

Analiza: O poveste cu Radu. Il stiti, cel din statistici…

HotNews.ro

Nu credeam ca sunt oameni pe care exact o zi pe luna sa-i urasc, iar in rest sa-mi fie indiferenti, ii spuse calm Radu, sotiei.Asa cum, continua el,sunt oameni pe care-i iubesc de doua ori pe luna si in rest mi se rupe de ei. Uite, in alea doua zile in care imi alimenteaza cardul de salariu, o iubesc pur si simplu pe contabila noastra sefa. Iar pe femeia aia care-mi ia luna de luna intretinerea, o urasc pur si simplu in ziua aia, zise nervos Radu. Era intr-o zi de marti, se afisase intretinerea, iar dupa ce-si numarasera banii din casa, Radu constata ca nu are cum plati toata suma. In buzunarul de la piept isi tinea portofelul in care mai erau fix 155 de lei, iar doamna administrator ii calculase 192 de lei pentru cele doua camere.Nu platim nici luna asta, zise Radu senin.Ce, om fi noi singurii care n-au de unde?Nu, mai sunt mii de familii ca cea a lui Radu, scrie Dan Popa pe blogulHymerion.ro

Asa stau lucrurile la modul general. Radu e in categoria 33,8%, a familiilor fara copii, adica a uneia din 3 familii fara copii care au in mod repetat restante la plata diverselor facturi pe care le gasesc in cutia postala.

Deocamdata nu vrea sa faca copii. Din ce o sa-i crestem? Nu vezi ca nu avem bani nici sa ne facem niste investigatii medicale ca lumea? Sotia il aproba in tacere. A propos de cheltuieli, murmura ea, ni s-a stricat masina de spalat. S-o ia dracu si pe aia! tuna Radu. O sa trecem la spalat rufe cu mana, ca nici bunica nu avea ditamai agregatul in casa si n-a murit spaland un chilot!

Fara sa stie Radu, Institutul National de Statistica a facut un studiu despre calitatea vietii familiei sale si a altora. Studiul l-am primit chiar ieri de la Statistica si il puteti descarca de la finalul acestui post.

Ce n-a aflat inca radu, dar stie INS:

  • Sub aspectul capacitatii achitarii la timp a unor cheltuieli curente importante (intretinerea locuintei, rate la imprumuturi, plata utilitatilor etc.), mai mult de o treime din familii (36,7%) au prezentat restante repetate, cauzate de situatia financiara nesatisfacatoare. Comparativ cu anul precedent, aceasta proportie prezinta o usoara tendinta de crestere.
  • Dintre platile pentru care s-au inregistrat restante in cursul anului 2013, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrica (56,1% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (54,3%) si abonamentul telefonic (35,2%). Ponderi reduse s-au inregistrat la restantele pentru rate la imprumuturi1 (10,5%) si chirie (1,9%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plati care sanctioneaza mai sever nerespectarea termenelor de plata, precum si prin frecventa redusa a gospodariilor care platesc chirie pentru locuinta sau au de restituit imprumuturi.

Dar sa ne uitam si unde suntem in UE:

  •  Familiile de someri (categorie de persoane active) se regasesc in situatia cea mai dificila, ponderea celor care nu si-au putut plati la timp sumele datorate fiind de 63,7%, proportie foarte mare, in crestere cu 7 puncte procentuale fata de anul precedent.

  •  Fenomenul restantelor este de asemenea mai raspandit in cazul gospodariilor cu copii si mai ales al celor monoparentale (54,5%) sau care au 3 si mai multi copii in intretinere (54,9%).

  • Pentru caracterizarea situatiei economice a familiilor este interesant de observat si autoaprecierea gospodariilor privind masura in care pot face fata cheltuielilor curente, folosind o scala de valori care pleaca de la nivelul inferior “cu mare dificultate” pana la nivelul superior “foarte usor”. Astfel, jumatate din gospodarii (50,9%) afirma ca suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cele care declara o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 87,6% din totalul gospodariilor. In cazul celor care au dificultati in acoperirea cheltuielilor curente se observa o tendinta de crestere a ponderilor.

Din nou, o privire comparata cu restul tarilor europene:

  •  Printre tipurile de gospodarii care fac fata cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numara cele conduse de femei (62,0%) sau de persoane cu varsta de 65 ani si peste (55,1%), precum si familiile monoparentale cu copii in intretinere (68,7%). De asemenea, se regasesc in acesta situatie 81,9% dintre familiile al caror cap are statutul ocupational de somer, 62,7% dintre cele conduse de un agricultor si 54,1% din cele conduse de un pensionar.
  •  In marea lor majoritate (97,4%)familiile ocupa locuinta in calitate de proprietar sau cu titlu gratuit. Ponderea familiilor chiriase este mai ridicata in mediul urban (4,0%), precum si intre familiile conduse de persoane cu statut ocupational de lucrator pe cont propriu in activitati neagricole (5,8%) si alt statut (11,8%).
  •     Din familiile de salariati 12,1% nu au computer pentru ca nu isi permit din punct de vedere financiar, la fel ca 24,5% din familiile de lucratori pe cont propriu in activitati neagricole sau ca 47,7% din familiile de someri;

Iar revin cu comparatii europene:

  • Costul unui autoturism nu poate fi suportat de multe familii de someri (64,9%) si agricultori (53,3%)

  • In familiile de agricultori lipsa resurselor financiare face ca masina de spalat rufe sa nu existe in dotarea a 34,0% din familii.

  • Daca se analizeaza repartitia persoanelor de 15 ani si peste dupa nivelul de instruire pe regiuni de dezvoltare se pot observa diferente semnificative. Astfel, in regiunea Bucuresti-Ilfov ponderea populatiei cu pregatire superioara este de 26,6%, dublu fata de valoarea relativa inregistrata la nivel national (13,2%). La polul opus se afla regiunile Sud-Est si Sud-Muntenia, care au cele mai mici procente ale populatiei cu nivel de pregatire universitar (de 9,1%, respectiv 9,2%) dar si printre cele mai mari ponderi ale persoanelor cu pregatire primara (13,3%, respectiv 12,2%). In regiunile de dezvoltare Vest, Bucuresti-Ilfov si Centru se inregistreaza ponderile cele mai mari ale persoanelor care au absolvit liceul, circa 30% din populatia acestor regiuni.

Citeste continuarea, descarca studiul INS: Conditiile de viata ale populatiei din Romania peblogul Hymerion.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro