AOAR propune adoptarea unui salariu minim orar și nu lunar, ca reacție la afirmațiile ministrului Teodorovici cum că nu crede că salariul minim pe economie ar trebui impus și în sistemul privat
- Redactia Hotnews
Asociația Oamenilor de Afaceri din România propune adoptarea unui salariu minim orar și nu lunar, ceea ce ar corespunde realității unei economii marcate de variații ale cererilor de pe piața internă și internațională, se arată într-un mesaj transmis luni de reprezentanții AOAR. Reacția organizației patronale vine la scurt timp după ce ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat într-un interviu acordat vineri că nu crede că salariul minim pe economie ar trebui impus și în sistemul privat, unde ar trebui să aibă o valoare de „reper”.
„Poate chiar și salariul minim pe economie nu trebuie, sunt de părerea că nu trebuie impus în economie. Îl stabilești și îl impui în administrație, în sectorul public, dar în sectorul privat îl dai ca și reper și spui așa: cine nu are angajați sub acest plafon, primește un pachet de facilități, dar îl lași pe agentul economic să-și stabilească el singur deciziile pe baza unui calcul pe care și-l face de la caz la caz”, a spus Teodorovici.
AOAR apreciază că specializarea și dezvoltarea serviciilor care asigură o valoare adăugată crescută poate fi stimulată prin introducerea aplicării legale și nu prin calcule aritmetice (salariu lunar împărțit la 160 ore) a salariului minim orar, permițând astfel o flexibilizare normală a costurilor cu forța de munca și o creștere a competitivității companiilor.
AOAR solicită Guvernului sa înțeleagă dificultățile cu care se confruntă mediul de afaceri, urmare și a unor decizii guvernamentale, ceea ce face ca realitatea pieței muncii din România să fie una defavorabilă creșterii durabile a economiei românești.
AOAR susține lansarea unui dialog public prin care, asociațiile patronale și cele sindicale să ajungă la un consens referitor la stabilirea sau eliminarea salariului minim pentru sectorul privat.
Apreciem ca obiectivă inițiativa domnului ministru Teodorovici, în legătură cu importanța fixării sau nu a unui salariu minim în sectorul privat, luând în considerare realitățile structurii economice și diferențele de productivitate între diverse sectoare.
În contextul diferențelor salariale existente între diversele regiuni ale tarii, eliminarea salariului minim ar putea fi un factor ce poate stimula crearea de noi locuri de muncă în zone mai puțin atractive, în principal din cauza lipsei infrastructurii.
Eliminarea salariului minim pe economie în sectorul privat, lansată vineri de ministrul Finanțelor, este apreciată de liderii patronatelor ca fiind o idee foarte bună, în timp ce reprezentanții sindicatelor resping vehement propunerea, pe motiv că este antieuropeană.
„Este o idee excelentă! Oricum, salariul minim e o escrocherie, există oameni care iau acest salariu indiferent dacă lucrează sau nu. De exemplu, pe litoral, ca să-ți păstrezi angajatul și pe timpul iernii trebuie să-l plătești. Și nu poți să-l plătești decât cu salariul minim, chiar dacă el nu face nimic, stă acasă câteva luni”, a declarat pentru Mediafax Florin Pârvu, vicepreședinte al Consiliului Național al IMM-urilor.
De cealaltă parte, președintele confederației sindicale Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hosu, a declarat că ministrul Finanțelor „ori a ieșit din PSD, ori a uitat care e politica UE în domeniul salariului minim”. „La nivelul UE s-a creat de curând ceea ce se numește Pilonul Social, iar salariul minim pe economie reprezintă un element esențial. Mai mult, toate Recomandările de țară ale Comisiei Europene subliniază că salariul minim pe economie trebuie modificat astfel încât să permită o distribuire mai bună a creșterii economice. De asemenea, totalul cheltuielilor pentru personal trebuie să fie acoperite în proporție de cel mult 50% din contribuția lucrătorilor. Este îngrijorător că un ministru atât de important are astfel de idei, ca eliminarea salariului minim”, a spus lideril sindical, pentru Mediafax.
De la 1 ianuarie 2018, salariul minim brut pe economie a crescut la 1.900 de lei, după ce în 2017 fusese 1.450 de lei.