Sari direct la conținut

Apel catre Parlamentul Romaniei si Parlamentul Uniunii Europene

HotNews.ro

La data de 18 Decembrie 2006 a avut loc cel mai important eveniment din istoria postcomunista a Romaniei: condamnarea oficiala a regimului comunist ca nelegitim si criminal in baza Raportului elaborat de Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania.

Aceasta condamnare, a reprezentat vointa poporului roman intrucat documentul condamnarii a fost asumat de presedintele tarii – singura autoritate legitimata prin votul popular direct. Condamnarea a fost facuta in spiritul Rezolutiei nr. 1481 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei din 25 ianuarie 2006.

Romania a fost primul stat in care crimele comunismului au fost condamnate in mod documentat, stiintific, fara drept de apel. Nimeni de buna credinta nu poate contesta justetea unei asemenea condamnari.

Si totusi, impotriva evidentei crimelor comunismului, s-a incercat impiedicarea condamnarii acestora de catre unii parlamentari care se pretind reprezentanti ai singurului popor din Europa care a platit caderea comunismului cu morti si raniti; numarul acestora este incredibil: peste 1.100 de morti si peste 3.300 de raniti, in timp ce comunismul a cazut fara victime in toate celelalte foste tari comuniste.

Avand in vedere ca actuala criza politica din Romania a fost declansata dupa condamnarea oficiala a crimelor comunismului – respinsa de partidele opozitiei (PSD, PRM, PC), consideram ca aceasta criza reprezinta o incercare disperata de blocare a urmarilor firesti ale condamnarii oficiale.

In numele milioanelor de victime care au indurat regimul teribil al comunismului, in numele majoritatii covarsitoare a cetatenilor Romaniei, inclusiv in numele fostilor membri figuranti ai partidului comunist, solicitam partidelor parlamentare prodemocratice sa-si reconsidere urgent pozitia si sa sprijine in mod clar si decis condamnarea crimelor comunismului. Aceasta condamnare va fi total

implinita doar atunci cand recomandarile Raportului vor deveni o realitate de care Romania are atat de multa nevoie. Parlamentul are datoria de onoare sa faca posibila aceasta realitate.

In acest sens, solicitam Parlamentului Romaniei urmatoarele:

1. Adoptarea, cat mai curand posibil, a legilor care se impun conform concluziilor Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania – document al statului roman.

2. “Avand in vedere criminalitatea si nelegitimitatea regimului comunist, se impune adoptarea urgenta a legii lustratiei” (citat din Concluziile Raportului, pag. 636). Mentionam ca aceasta lege a fost initiata in Parlament inca din 1994, repectiv din 1997, de catre deputatii PNTCD C-tin Ticu Dumitrescu si George Serban.

Datorita initiativei PNL, legea lustratiei a fost adoptata anul trecut de Senat, fiind insa total blocata de aproape un an in Camera Deputatilor.

3. Sprijinul moral al Parlamentului pentru finalizarea cercetarilor Justitiei referitoare la masacrul din decembrie 1989 si la fratricidul din iunie 1990. Mentionam ca cercetarile au fost incepute acum 17 ani chiar de diferite comisii ale Parlamentului, concluziile acestora nefiind neclare.

Cercetarile prin Justitie au fost incepute abia in 1999, fiind suspendate in timpul regimului Iliescu-PSD (2000-2004) cu scopul tergiversarii aflarii adevarului.

Actuala Justitie a reluat cercetarile imediat dupa ce a ajuns la putere, in dec. 2004. Subliniem faptul ca finalizarea cercetarilor Justitiei a fost ceruta in mod ferm de societatea civila inca din iunie 2005 in cadrul Apelului pentru Romania semnat de toate organizatiile civice non-guvernamentale.

Invocam, de asemenea, concluziile Raportului Tismaneanu (pag. 633) care se refera la “necesitatea de a analiza in mod riguros, stiintific, evenimentele din decembrie 1989 si postdecembriste, direct legate de regimul comunist, inclusiv prin finalizarea in regim de urgenta a cercetarilor incepute prin justitie”.

Conform declaratiilor publicate in nov. 2006, d-l general-magistrat Dan Voinea a precizat ca se apropie de finalizarea dosarului “Iunie 1990” intr-un viitor extrem de apropiat.

Domnia sa a precizat ca in acest dosar sunt invinuite si vor fi trimise in judecata 34 de personalitati politice si publice, pentru infractiuni foarte grave, pedepsele fiind cuprinse intre 15 ani si inchisoare pe viata.

Potrivit celor afirmate, in cazul dosarului “Decembrie 1989” numarul invinuitilor va fi semnificativ mai mare. Conform principiului separarii puterilor in stat, consideram ca parlamentarii cercetati de Justitie in calitate de invinuiti ar trebui sa se autosuspende din Parlament pana la probarea nevinovatiei lor.

Avand in vederea ca Uniunea Europeana are nevoie de o Romanie vindecata de urmarile teribilelor crime ale comunismului, solicitam in mod ferm suportul moral al Parlamentului Uniunii Europene in solutionarea tuturor acestor cereri.

Bucuresti, 1 Martie 2007

…in numele semnatarilor Apelului pentru condamnarea regimului comunist din Romania ca nelegitim si criminal, apel semnat de peste 500 de intelectuali, de 45 de organizatii nonguvernamentale, de doua organizatii sindicale reprezentand peste 1.000.000 de membri, apel lansat la 10 Martie 2006 si implinit prin condamnarea oficiala de la 18 Decembrie 2006,

Sorin Iliesiu, initiator al Apelului, vicepresedintele Aliantei Civice, membru GDS.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro