Sari direct la conținut

Apple anunță luni strategia din domeniul AI și va încerca să-i contrazică pe cei care spun că a rămas mult în urma rivalilor

HotNews.ro
Apple iPhone 15, Foto: Gene J. Puskar / AP / Profimedia
Apple iPhone 15, Foto: Gene J. Puskar / AP / Profimedia

Companii tech precum Microsoft, Nvidia sau OpenAI au profitat mult la capitolul imagine de pe urma interesului stârnit de AI-ul generativ, însă acum a venit rândul Apple să-și anunțe planurile. Sunt voci care spun că Apple este presată de investitori să anunțe lucruri noi, fiindcă a rămas mult în urmă. Ce ar putea anunța compania care vinde anual peste 200 de milioane de iPhone-uri și are o capitalizare de piață de peste 3.000 de miliarde dolari.

La evenimentul „Worldwide Developer Conference” Apple va da detalii despre ceea ce presa americană a numit „AI iPhone”, adică modul în care diverse „tool-uri” de AI generativ vor fi integrate pe iPhone 15.

Mai exact, Siri va răspunde mult mai bine la solicitări mai complicate și vor fi prezente pe cele mai noi iPhone-uri aplicații de AI care să te ajute să scrii diverse tipuri de mesaje și care să-ți facă în câteva secunde rezumatul unui text lung.

Mai ales pentru asistentul vocal Siri sunt așteptate îmbunătățiri substanțiale: de exemplu să găsească în cloud anumite poze din trecut, să poți să-i spui să șteargă e-mail-uri sau să răspundă la întrebări cât mai complexe despre vreme, cultură generală sau știri. Siri are nevoie de un „salt” de performanță.

Apple are de mai bine de șapte ani echipe care lucrează pe chestiuni legate de AI și sunt analiști care spun că ideea cum că Apple este mult în urmă în domeniu este nejustificată. Nu trebuie uitat că Apple este mai prudentă când lansează aplicații ce pot stârni controverse, iar asistentul AI de la Google (la început Bard, redenumit apoi Gemini) a arătat în 2023 că se pot face greșeli care costă mult.

Cert este că sunt mari șanse să fie anunțate luni diverse aplicații de Ai generativ care să fie accesibile pe cele mai noi modele de iPhone și care să facă aceste telefoane mai interesante pentru un număr cât mai mare de oameni. După cum spun unii analiștii, Apple încearcă să arate că iPhone-urile pot fi „cool” din nou.

Este de așteptat ca Apple să anunțe mai multe modalități prin care AI-ul generativ va fi integrat în suita sa software și ar putea fi anunțat și un parteneriat cu OpenAI, astfel încât funcționalități de pe ChatGPT să fie și la dispoziția celor care au iPhone-uri.

Sunt analiști care susțin că tradiționala conferință anuală a dezvoltatorilor Apple – WWDC – care se ține în general în iunie, are anul acesta o miză mare: de a dovedi că Apple nu a pierdut lupta în domeniul AI cu marii săi concurenți.

Peste un miliard de oameni folosesc în lume produse Apple.

Totuși, ar fi o exagerare să spunem că Apple este în criză: capitalizarea de piață este pe la 3.000 de miliarde dolari, iar noile iPhone-uri s-au vândut foarte bine în ultimele luni din 2023.

Surse: CNN, Reuters, Bloomberg

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro