Sari direct la conținut

Arabia Saudită: Doi soldați executați în cel mai mare secret pentru înaltă trădare

HotNews.ro
Riad, capitala Arabiei Saudite, Foto: Jonathan Nelson / Alamy / Profimedia Images
Riad, capitala Arabiei Saudite, Foto: Jonathan Nelson / Alamy / Profimedia Images

Autoritățile saudite au executat joi doi militari, între care un pilot, pentru „înaltă trădare”, a anunțat Ministerul Apărării, care nu a precizat natura „infracțiunilor militare grave” comise, potrivit AFP.

Cei doi militari, locotenent-colonelul pilot Majid ben Moussa Awad Al-Balawi și comandantul de batalion Youssef ben Radha Hassan Al-Azouni, fuseseră arestați din septembrie 2017.

Primul fusese condamnat pentru „trădare și neîndeplinirea obligațiilor față de patrie și onoarea serviciului militar”, iar cel de-al doilea pentru „trădare, în special împotriva națiunii și onoarea serviciului militar”.

Execuțiile au avut loc la Taif, în vestul țării, unde autoritățile și-au exprimat încrederea în „oamenii loiali ai forțelor armate”.

Execuțiile militare sunt rare în Arabia Saudită, care cultivă cel mai mare secret în jurul forțelor sale armate.

Ultimele execuții de acest tip anunțate în regat datează din aprilie 2021 și au vizat trei soldați acuzați de „înaltă trădare”.

În total, 106 persoane au fost executate în Arabia Saudită de la începutul anului, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale.

În 2022, țara a executat 147 de persoane, potrivit Amnesty International.

Potrivit ONG-urilor, Arabia Saudită, China și Iran aplică cel mai des pedeapsa cu moartea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro