Sari direct la conținut

Arabia Saudita va vinde sub 5% din Aramco pe bursa si va crea cel mai mare fond suveran din lume

HotNews.ro

Arabia Saudita va vinde pe bursa mai putin de 5% din gigantul petrolier Aramco si se va dota cu un fond suveran de 2.000 de miliarde de dolari (1.777 miliarde euro), cel mai mare din lume, in cadrul unui vast plan de reforme anuntat luni, scrie AFP.

Aceste anunturi au fost facute de vice-printul mostenitor Mohammed ben Salmane intr-un interviu la televiziunea Al-Arabiya difuzat la putin timp dupa adoptarea acestui plan de Consiliul de ministri condus de tatal sau, regele Salman.

„Avem in vedere sa vindem mai putin de 5% din Aramco. Talia Aramco este foarte mare”, a spus printul, referindu-se la cea mai mare companie petroliera din lume.

In plus, „avem in vedere crearea unui fond suveran de 2.000 de miliarde de dolari” ale carui „active vor proveni din vanzarea unei mici parti a Aramco”.

El a afirmat ca va fi vorba de „cel mai mare fond suveran din lume, si de departe”.

Tanarul print Mohammed, initiatorul planului de reforme denumit „Viziunea saudita la orizontul 2030”, a aparat deschiderea Aramco fata de capitalul local si extern, care, potrivit acestuia, va asigura „transparenta” in gestionarea gigantului petrolier.

Planul urmareste diversificarea economiei regatului saudit, care depinde foarte puternic de industria petrolului, la momentul in care preturile aurului negru sunt in cadere libera de circa doi ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro