Sari direct la conținut

Arafat, întrebat ce s-ar întâmpla dacă România s-ar confrunta cu incendii ca-n Grecia: Avem avantajul că suntem un sistem naţional şi militar. Putem să ne mobilizăm foarte rapid

HotNews.ro
Arafat, întrebat ce s-ar întâmpla dacă România s-ar confrunta cu 
incendii ca-n Grecia: Avem avantajul că suntem un sistem naţional şi 
militar. Putem să ne mobilizăm foarte rapid

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat afirmă că, în cazul unor incendii similare celor cu care se confruntă Grecia, România va avea avantajul unui sistem de intervenţii în caz de urgenţă care este unul unitar la nivel naţional şi militarizat, scrie News.ro. Arafat menţionează că România se pregăteşte pentru o îmbunătăţire a componentei aeriene în ceea ce priveşte intervenţia în caz de urgenţă, dar că autorităţile sunt dispuse să apeleze la Mecanismul de Protecţie Civilă care funcţionează la nivel european.

„Dacă se întâmplă ceva în România, depinde de amploarea lui. Avem, ca şi organizare, avantajul faptului că suntem un sistem naţional şi că suntem un sistem militar. Putem să ne mobilizăm foarte rapid. Sunt ţări unde este la nivel municipii, care este chiar foarte dificil de coordonat. (…) România va apela la Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, care nu e absolut nicio ruşine, pentru asta a fost creat mecanismul”, a declarat Raed Arafat, vineri seară, la Digi 24.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă unităţile de pompieri ar trece în subordinea autorităţilor locale, Raed Arafat a răspuns: „Puteţi să spuneţi la revedere sistemului de urgenţă românesc şi sunt convins că după prima catastrofă toată lumea se va întruni şi o să zică ce prostie am făcut şi o să le ducă înapoi, central, dacă vor mai reuşi”.

Oficialul din MAI a afirmat că România se pregăteşte pentru îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie pe cale aeriană, având în vedere că se constată o creştere a temperaturilor de la an la an.

„Noi ne pregătim din ce în ce mai mult. Licitaţia pe elicopterele mari sper să o terminăm cât mai repede şi o să vedem o îmbunătăţire a componentei aeriene coordonată de DSU din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, IGAv-ul (Inspectoratul General de Aviație, n.r.) o să fie o componentă aeriană foarte puternică sperăm în următorii doi-trei ani, mai ales pe situaţii de catastrofă”, a explicat Arafat.

El a arătat că, în ceea ce priveşte dotările pentru sistemul de intervenţii de urgenţă, „România în ultimii ani a evoluat mult, mai ales accesând fonduri europene”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro