Sari direct la conținut

Arhitectul-sef, primarul constructiilor

Ziua de Cluj

ZIUA de Cluj va dezvaluie de ce pozitia de arhitect sef al orasului este vanata asiduu in aceste zile si care este miza acestui post in Primarie.

Pentru ca volumul investitiilor a crescut imens in Cluj, in ultimii doi ani, specialistii avertizeaza ca acum este cel mai important ca in fruntea orasului, din punct de vedere urbanistic, sa se afle un manager care sa detina o buna experienta in domeniu.

Miscarea de pe piata terenurilor, dezvoltarea unor puncte economice necesita o ordine pe care doar specialistii in materie de urbanism o pot controla. ZIUA de Cluj relata despre decizia Primariei de a-l elibera din functie pe actualul sef al Directiei de Urbanism, arhitectul Adrian Iancu. Este bine ca cel care va veni in functia de arhitect-sef sa ramana cativa ani.

De pilda, arhitectul-sef al municipiului Timisoara a reusit de abia dupa cinci ani sa-si definitiveze strategia de dezvoltare a orasului, a declarat arhitectul Claudiu Botea, de numele caruia se leaga complexe comerciale precum Iulius Mall, Billa sau Praktiker, statiile de benzina OMV sau Euro Oil.

Botea s-a referit la necesitatea unei continuitati pe linie administrativa in ce priveste ordonarea Clujului, avand in vedere ca orasul se afla in plina dezvoltare. La randul sau, consilierul local UDMR Laszlo Attila a avertizat ca numarul cererilor pentru obtinerea autorizatiilor de construire s-a dublat in fata de anii precedenti, ceea ce inseamna ca si banii vor fi mult mai multi.

Tocmai de aceea, si din punct de vedere al sumelor implicate, se impune un management eficient la Directia de Urbanism a Primariei. Arhitectul-sef este indispensabil. Acesta nu are numai rolul de a aviza, ci si de a coordona strategia de dezvoltare a municipiului, a spus Laszlo. El nu a fost in masura sa ne spuna, insa, care este situatia concreta a arhitectului Iancu.

Deocamdata, arhitectul Iancu se afla in concediu medical. Dupa ce se intoarce, voi fi in masura sa spun mai multe, a explicat Laszlo.

Cat costa PUZ-ul si PUD-ul?

In fiecare saptamana, la Directia de Urbanism a Primariei ajung circa 60 de cereri pentru aprobarea planurilor urbanistice, zonale sau de detaliu (PUZ, PUD), ne-a informat Laszlo Attila. Ajungem sa solutionam cam 3000 de documentatii pe an, a spus acesta.

In cazul in care certificatul de urbanism privind autorizarea unei constructii nu prevede realizarea unui PUZ sau PUD, procedura devine mult mai simpla, iar costurile, mult mai mici. Pentru autorizarea unei PUZ pentru un bloc sau ansamblu de locuinte, de pilda, taxele implica costuri de 0,5 euro pe metru patrat. Pentru un centru comercial, PUZ-ul ajunge la 1 euro pe metru patrat.

Procentul se calculeaza in functie de valoarea devizului lucrarii (proiectului). Sunt luate in calcul, bineinteles, dificultatea terenului, locatia si obiectivul, a explicat Claudiu Botea. Acesta a precizat ca pentru complexe comerciale, Iulius Mall, de pilda, taxele pentru obtinerea avizelor de la Primarie s-au ridicat la aproximativ opt miliarde de lei.

Rolul urbanistilor la Primarie

Seful Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, Vasile Mitrea, a sustinut la randul sau ca serviciile pentru obtinerea autorizatiilor de construire si cele pentru avizarea planurilor urbanistice nu ar trebui coordonate decat de specialisti, asa cum spune si legea.

Un inginer care sa se fi specializat pe urbanism sau un arhitect cu experienta, acestia sunt cei care trebuie sa conduca, neaparat, Directia de Urbanism a Primariei, a spus Mitrea. El a apreciat ca, desi este o functie extrem de importanta pentru oras, la aceasta ora este foarte greu ca un arhitect care proiecteaza sa fie interesat sa o ocupe.

Mai mult, Mitrea considera ca este bine ca arhitectul-sef sa nu fie singurul care decide avizarea sau respingerea unor proiecte. Arhitectul-sef trebuie sa aiba un rol de manager, dar concluziile trebuie trase in fata unei comisii formate din mai multi specialisti, a explicat Mitrea.

Arhitectul Botea a spus ca e bine ca mai multi specialisti sa decida, si nu unul singur, pentru a putea fi evitate situatiile de subiectivism. Nu cred ca arhitectul-sef trebuie sa fie ca un fel de dictator. Este nevoie si de o comisie suplimentara, a spus Botea.

Comisiei tehnice speciale care functioneaza cu rol consultativ pe langa directia condusa de arhitectul Iancu i s-au reprosat, in ultimul an, o multime de nereguli. Arhitectii care vin in aceasta comisie au fost acuzati ca-si sustin propriile proiecte, astfel incat, la aceasta ora, o parte dintre acestia refuza sa mai participe la sedinte.

Botea considera, insa, ca nu vede o alta solutie in afara acestei comisii. Sapte luni am lucrat la un PUZ care privea cei 500.000 de metri patrati din zona Manastur – sud. Am fost nevoit sa intru in comisia tehnica de urbanism a Primariei de vreo sase sau sapte ori pana cand mi s-a aprobat.

Chiar daca, la inceput, eram nemultumit, in final s-a dovedit ca reglementarile impuse au fost utile, a marturisit Botea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro