Sari direct la conținut

Ariane 5 și telescopul spațial James Webb (JWST) sunt pe rampa de lansare

HotNews.ro
Telescopul James Webb si racheta Ariane 5, Foto: NASA
Telescopul James Webb si racheta Ariane 5, Foto: NASA

Racheta Ariane 5, care poartă telescopul spațial James Webb (JWST), a sosit joi pe rampa de lansare la Centrul Spațial Guyana pentru lansare sâmbătă dimineața, potrivit AFP.

A fost ultimul pas important care a fost făcut înainte de decolarea programată de la 12:20 GMT. JWST va fi atunci cel mai avansat instrument de observare a cosmosului care va fi pus în spațiu.

După câteva zile de vreme rea care a determinat amânarea operațiunilor finale, ușile culisante ale hangarului de montaj final au fost ridicate pentru a dezvălui racheta, așezată pe „masa” ei, o platformă enormă de oțel, cu laturile arse de focurile lansărilor anterioare.

Până la susținerea cu cricuri, platforma cu racheta a fost amplasată pe boghiuri de cale ferată, pentru a fi deplasată pe cei 2,8 km de șină până la rampa de lansare.

În acest moment, racheta nu poate decola încă, dar pericolul există. Într-adevăr, racheta este deja echipată cu cele două propulsoare ale sale, tuburi lungi atașate la corpul principal, care conțin un total de 480 de tone de pulbere și asigură 90% din forța necesară pentru ca Ariane 5 să se desprindă de atracția pământească.

Odată ajunsă la rampa de lansare, cele două propulsoarevor fi umplute cu hidrogen lichid și oxigen, al căror amestec va porni arderea motorului principal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro