Around The Black Sea: Razim, lacul unde taxele sunt mai numeroase decat pestii
„In timp ce pescuitul industrial european are la bord aparate sofisticate cu multe beculete si echipamente cu comanda electronica, pe lacul Razim, in octombrie, se pleaca la pescuitul la navoade ca intr-un spectacol demonstrativ de la un muzeu al satului. Pescarii lipoveni refuza cu dispret barcile din fibra de sticla si orice a adus modernizarea in ale pescuitului. Ei continua sa inece cariile care isi fac rost prin lemnul uneltelor lor vechi de pescuit scufundandu-le zile intregi in apa lacului si continua sa-si inadeasca navoadele dupa cum au invatat de la parinti”, scrie Ioana Hodoiu pe blogul de calatorie theblacksea.eu.
„De pe mal, lacul Razim arata ca o mare, iar cand bate vantul se ridica valuri uriase. Sezonul de pescuit la navoade a inceput anul acesta cu vreme buna. La sase dimineata nu se auzea decat scartaitul de guma al celor 16 perechi de cizme pescaresti care urcau in barci. Doua ore a durat drumul pana la locul unde s-a aruncat primul navod.”
“S-au pus pe noi. Dupa ce ca nu mai e peste s-au pus cu taxele pe noi. Vor sa ne extermine. O sa plece toti pescarii din Jurilovca. Nu mai ramane nimeni pe balta; doar braconierii”. Prima data cand Hari a plecat sa munceasca in strainatate a fost cand balta din spatele casei lui a fost concesionata. Pur si simplu intr-o zi n-a mai avut voie sa coboare la ea: balta pe care a copilarit, pe care iarna a patinat si a dat la copca, balta din care a mancat toata viata, balta care a facut parte dintotdeauna din gradina lui… Pur si simplu intr-o zi intre el si balta s-a ridicat un gard. “Nici macar sa ma plimb pe-acolo nu ma lasa. Auzi, cica trebuie sa platesc…”.”
Si, in plus, pe langa faptul ca nu mai e peste in balta, autoritatile par ca isi bat joc de ultimii pescari ramasi la Jurilovca. Victor ne zice razand ca, in conformitate cu ultimele reglementari, el ar trebui sa mearga la pescuit cu doua barci. Una pentru peste si una pentru contabilitate. Toata hartogaraia pe care trebuie sa o aiba la el in caz ca vine un control, si vine, ii ocupa o barca zice el in gluma; dar gluma cu jumatate de gura pentru ca nu intelege nimic din schimbarile care se petrec de la o zi la alta; nu intelege nimic din faptul ca una e sa fii persoana fizica si alta e sa fii persoana fizica autorizata… Adica nu e tot el? Desi s-a straduit sa fie corect, desi a dus tot timpul ce i s-a cerut, desi a platit toate impozitele, totul pluteste intr-o incertitudine si la gandul ca vine un control tot i se strange inima ca poate ii lipseste vreo hartie…
Autorizatia de pescuit, taxa de Delta, impozit la stat, pe care il platesti indiferent daca prinzi peste sau nu, taxe la primarie, taxa pe barca, taxa pe scule, crotalii, adica niste pestisori de plastic, cu serie, care se pun pe sculele autorizate, taxa de navigare, taxa de intrare in Delta, taxa de ecologie si alte taxe si impozite; toate le-a platit si in vreme ce insira cu necaz, se opreste si isi ciuleste urechile: „Ii auziti?” Duce mana streasina la ochi si scruteaza lacul apoi scuipa in apa cu ciuda. „Ii vedeti pe aia cu barca cu motor?
Aia sunt braconieri. Pun la filament. Ii vad in fiecare zi. Pe aia de ce nu sare controlul. Pai sa nu-ti iei lumea-n cap?”
Citeste tot articolul si comenteaza aici.
Blogul de calatorie theblacksea.eu a fost creat ca un spatiu virtual pentru postarea materialelor realizate, intr-un periplu de trei luni in jurul Marii Negre, de Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist). In aceasta vara, ei au strabatut 13 mii de kilometri si 11 tari, realizand 53 de materiale. In prezent, blogul prezinta drumul parcurs de Ioana Hodoiu si Petrut Calinescu in cateva dintre tarile cu iesire la Marea Neagra.