Sari direct la conținut

Asalt la Capitoliu: 18 ani de închisoare pentru liderul de extremă dreapta Stewart Rhodes

HotNews.ro
Sustinatorii lui Trump la Capitoliu, Foto: Captura video
Sustinatorii lui Trump la Capitoliu, Foto: Captura video

Stewart Rhodes, unul dintre liderii extremei drepte americane, a fost condamnat joi la 18 ani de închisoare pentru „răzvrătire”, cea mai mare sentință pronunțată până în prezent în legătură cu asaltul de la Capitoliu, potrivit AFP.

Fondatorul miliției „Oath Keepers” a adoptat o poziție sfidătoare până la final: „Sunt un prizonier politic”, „singura mea crimă este să mă opun celor care ne distrug țara”, a declarat el chiar înainte de a i se stabili sentința.

Judecătorul federal Amit Mehta l-a pus scurt la punct: „NU sunteți un prizonier politic, dle Rhodes”, a spus el. „Sunteți aici pentru că doisprezece jurați (…) v-au găsit vinovat de răzvrătire”, „una dintre cele mai grave infracțiuni pe care le poate comite un american”.

Această acuzație, care implică planificarea utilizării forței împotriva guvernului, este pasibilă de o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. Însă procurorii ceruseră 25 de ani împotriva lui Stewart Rhodes, bazându-se pe un sistem care permite majorarea pedepselor pentru acte de natură „teroristă”.

Deși nu a fost în totalitate de acord cu ei, judecătorul Mehta a aprobat analiza lor în acest sens. „Actele de intimidare sau de constrângere menite să exercite presiuni asupra guvernului” intră în această categorie, a spus el.

De asemenea, el a justificat severitatea sentinței pe baza rolului de lider al lui Stewart Rhodes, un fost soldat în vârstă de 58 de ani, și a lipsei sale de remușcări. „Reprezentați o amenințare continuă și un pericol pentru țară”, a spus magistratul.

La 6 ianuarie 2021, mii de susținători ai lui Donald Trump au semănat haos și violență în sediul Congresului, chiar în momentul în care aleșii certificau victoria rivalului său Joe Biden în alegerile prezidențiale.

Ancheta care a urmat a dus la arestarea a peste 1.000 de persoane. Aproape 300 au primit pedepse cu închisoarea, cea mai mare dintre acestea fiind până acum de 14 ani.

Însă doar zece activiști din grupurile de extremă dreapta – șase membri ai „Oath Keepers” și patru „Proud Boys” – au fost găsiți vinovați de „răzvrătire” la finalul a trei procese separate la Washington.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro