Sari direct la conținut

Asigurătorii anunță că au plătit anul trecut despăgubiri de 13 milioane de euro în urma incendiilor. Cu cât le-au crescut veniturile

HotNews.ro
Apartament in flacari, Foto: Sergeytoronto / Dreamstime.com
Apartament in flacari, Foto: Sergeytoronto / Dreamstime.com

​Despăgubirile achitate anul trecut de către firmele de asigurări pentru prejudiciile produse locuințelor de către incendii au depășit 63,3 milioane lei (cca. 13 milioane euro), în creștere cu 46% față de anul anterior, a anunțat marți UNSAR, asociație care reprezintă 21 de firme de asigurări care dețin peste 90% din piața de asigurări. Datele ASF arată că atât numărul de noi asigurări facultative, cât și veniturile din aceste contracte au crescut semnificativ anul trecut.

Conform analizei efectuate la nivelul asociației, tot riscul de incendiu este cel care a generat și primele 10 cele mai mari dosare de daună achitate în baza asigurărilor facultative pentru locuințe.

Doar pentru aceste cazuri de daună, companiile de asigurări au achitat despăgubiri de cca. 12 milioane lei (2,4 milioane euro).

  • “În fiecare zi, 19 incendii afectează locuințele românilor. Totodată, incendiul rămâne riscul care provoacă cele mai importante daune locuințelor noastre, cu valori alarmante ale prejudiciilor.
  • În acest context, este important de știut că o poliță facultativă de asigurare a locuinței ne poate proteja financiar de urmările acestor dezastre”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.

În România, riscul de incendiu este acoperit de asigurările facultative emise pentru locuințele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD.

Polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute, putând acoperi o serie de fenomene naturale, dar și alte tipuri de riscuri precum: cutremure, inundații, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților. Spre exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor sau avariile panourilor fotovoltaice.

Asigurarea facultativă a locuinței: Numărul de noi contracte și veniturile asigurătorilor au crescut anul trecut

Datele oficiale anunțate de Autoritatea de Supraveghere Financiar[ (ASF) arată că anul trecut veniturile asigurătorilor din subscrierile de asigurări facultative de locuințe au crescut cu aproximativ 24% față de anul 2022, situându-se la circa 572 milioane lei.

În aceeași perioadă de referință, indemnizațiile brute plătite au crescut cu circa 44% până la valoarea de 145 milioane lei.

Numărul de contracte noi, încheiate în perioada de raportare, a fost de circa 1,7 milioane, în creștere cu 18,5% față de anul 2022.

Despăgubire uriașă plătită anul trecut după ce o locuință asigurată a luat foc

Cea mai mare despăgubire achitată anul trecut în baza unei polițe de asigurare facultativă pentru locuință, a depășit 2,5 milioane lei (514.000 euro), aceasta fiind cea mai mare sumă plătită în ultimii 5 ani, a anunțat săptămâna trecută Uniunea națională a asigurătorilor și reasigurătorilor (UNSAR).

Suma a fost achitată pentru acoperirea prejudiciilor generate de producerea unui incendiu.

Despăgubirea, plătită de unul dintre firmele de asigurări membre UNSAR, a fost de 2 ori mai mare decât cea achitată în anul 2022 și de 4 ori mai mare față de cea din 2021.

Sursa foto: Sergeytoronto / Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro