Sari direct la conținut

Atlas Netflix: Ce-a ajuns omul! Jennifer Lopez lăcrimează la moartea unui robot bine dotat

HotNews.ro
Atlas cu J Lo, Foto: Netflix
Atlas cu J Lo, Foto: Netflix

Atlas Netflix. În lumea Inteligenței artificiale (AI) se petrec lucruri de mirare: un robot Harlan o ia razna și pornește un război împotriva oamenilor, că-s imperfecți. Chestia asta mă lasă rece. Și un robot Casca îi spune lui J Lo că a îmbătrânit. Am rămas mască. J Lo este zeiță. J Lo răspunde: n-o să mai întineresc. Bravo J Lo! J Lo apoi îi stoarce creierul de info și i-l arde. Răzbunare? Nu știm. Cert este că Atlas de pe Netflix este o luptă deznădăjduită cu niște Inteligențe Artificiale nerușinate. Atlas Netflix, filmul lui Jennifer Lopez, despre revolta AI.

Atlas NETFLIX / Film de văzut pe plajă, în cursa Moinești-Suceava / „sci-fi violence, action, bloody images and strong language”

Atlas este numele personajului interpretat de Jennifer Lopez. J Lo e sculptată „de vis”. S-o vezi întinzându-se de lene dimineața, când se trezește… Doamne! ce scenă de început de film. Înconjurată de roboții care-o trezesc, care-i fac cafeaua, care-i arată știrile.

Da! Ea este salvatoarea! Femeia Atlas duce pe umeri greutatea lumii, precum mitologicul Atlas bolta cerească. Și avem filmul tipic cu buni și răi. De data asta problema este Inteligența Artificială. Roboții sunt dotați cu același tip de inteligență ca și omul. Ba chiar pielea lor e mai bine întinsă pe inteligența lor decât e întinsă pielea pe scheletul lui Jennifer Lopez.

Ce s-o mai întindem? Robotul Harlan, robot dotat de mama lui Atlas, se revoltă împotriva omenirii.

O omenire, cum alta, idioată, prea idioată ca să fie perfectă. Harlan robotul crede că el o poate arunca-n aer. Pământul să fie plin de Inteligenți Artificial. Acest lucru nu se va întâmpla. Atlas, cum spuneam, rezolvă. Ecuația bănuită în film, și pe care o vom simți și-n realitatea vieții noastre curând, este cât de tare ne iubim creația: Roboții. Harlan este făcut de mama lui Atlas. Mama a neglijat-o pe Atlas ca să-și facă creația demnă de viață normală. Ori, zice filmul, unde e afecțiune vine și Revoltă.

Harlan e așa de iubit și dotat încât, la un moment dat, se revoltă.

Se trezește el că el e mai tare decât restul oamenilor. Ceea ce nu este greu, logic vorbind. Filmul pendulează însă pe jocul afectelor. Cât expunem din amintiri, din sentimente? Pentru că expunându-le, Roboții Inteligenți Artificial ne fură tot, pun stăpânire pe tot ce suntem. Atlas are probleme de atașament și nu-i place să-și expună sentimentele unor bieți roboți. Dar efuziunea și fuziunea se petrec. Atlas, biata Atlas rămasă singură în fața dezastrului, se lasă în voia confesiunilor. Și nu regretă. Face confesiuni unei Inteligențe Artificiale care-și știe lungul nasului. Împreună reușesc. Când Robotul se face scrum, Atlas varsă lacrimă.

Filmul pune problema Inteligenței Artificiale în viața noastră. Și cum joacă Jennifer Lopez, îi putem ierta lui „Atlas” de pe Netflix de toate lipsurile lui. Sau nu.

Director Brad Peyton / Writers Leo Sardarian Aron Eli Coleite / Stars Jennifer Lopez Simu Liu Sterling K. Brown

Cronici de filme aici:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro