Sari direct la conținut

Atletism: A fost suspendat șase ani pentru dopaj și pierde recordul mondial

HotNews.ro
Rhonex Kipruto, Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia
Rhonex Kipruto, Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Recordul mondial deținut de Rhonex Kipruto în proba de 10 km pe șosea va fi anulat, după ce kenyanul a fost suspendat șase ani pentru dopaj, a anunțat miercuri Unitatea de integritate în atletism (AIU).

Rhonex Kipruto, suspendat șase ani pentru neregulile din pașaportul său biologic – Recordul mondial în proba de 10 km pe șosea, anulat

„Rhonex Kipruto a fost suspendat şase ani de către AIU după ce tribunalul disciplinar a concluzionat că neregulile din paşaportul său biologic sunt rezultatul dopajului”, a precizat AIU într-un comunicat.

Potrivit tribunalului disciplinar al forului antidoping, „cauza anomaliilor din paşaportul biologic este probabil manipularea sângelui” şi nu există „alte explicaţii plauzibile”.

Paşaportul biologic, care urmăreşte în timp anumite variabile biologice, permite monitorizarea sportivilor pe termen lung: el este decisiv pentru orientarea testelor şi permite, de asemenea, aplicarea de sancţiuni fără un test antidoping pozitiv, în cazul unei decizii unanime a unui grup de experţi.

Rhonex Kipruto este un nume cunoscut în atletismul kenyan: a câştigat bronzul la 10.000 m la Campionatele Mondiale de la Doha în 2019, înainte de a deveni deţinătorul recordului mondial la 10 km pe şosea (26 min 24 sec) în 2020 la Valencia.

Dar aceste două rezultate „vor fi anulate”, a explicat AIU, care a decis să anuleze toate rezultatele atletului între 2 septembrie 2018 şi 11 mai 2023, data la care a început suspendarea sa provizorie. El este acum suspendat până în mai 2029.

Kipruto (24 ani) s-a clasat pe locul 9 la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021.

Etiopianul Berihu Aregawi este cel care ar urma să devină noul deţinător al recordului mondial, cu timpul 26:33.

Kenya şi specialiştii săi în cursele de anduranţă au fost sursa unui număr mare de cazuri de dopaj în ultimii ani. În aprilie 2023, AIU, organismul independent responsabil cu testele şi investigaţiile din 2017, a denunţat dopajul la scară largă în această ţară, scrie News.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro