Sari direct la conținut

Au fost reluate negocierile in dosarul transnistrean. Diaconescu: Ne putem astepta la evolutii semnificative pana la sfarsitul anului

HotNews.ro

​Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu a declarat marti seara, la Digi 24, ca au fost reluate negocierile in ceea ce priveste situatia Transnistriei. Ministrul a precizat ca progresele sunt semnificative si ca mai raman cateva teme neabordate. Reprezentantul MAE a precizat insa ca dinamica accentuata a negocierilor si a dialogului indica faptul ca unele probleme ar putea fi rezolvate pana la sfarsitul anului.

„Au fost reluate negocierile. […] Faptul ca se afla cei 5+2 [n.r R.Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia si Ucraina, plus SUA si UE] in calitate de observatori) in jurul mesei de negociere, este aceasta situatie prin ea insasi un lucru foarte bun. Mai sunt cateva teme ramase inca in suspensie, evolutiile sunt bune. Exista o disponibilitate ceva mai mare a reprezentantilor transnistreni pentru un dialog constructiv. Deci asa cum multe state din UE evalueaza, situatia merge intr-o directie ceva mai buna. Probabil ca ne putem astepta ca pana la sfarsitul acestui an sa existe evolutii semnificative”, a declarat Cristian Diaconescu in emisiunea „24 intr-o ora”

Intrebat de Luca Niculescu, realizatorul emisiunii, daca aceste evolutii indica acceptarea unui plan de rezolvare a crizei, Cristian Diaconescu a declarat: „Acolo se afla mai multe dosare in discutie si probabil cel mai important este rezolvarea problemei politico-juridice constitutionale in legatura cu acel teritoriu, acea enclava si, din acest punct de vedere, intr-o ordine de prioritati, raporturile acelei zone cu Chisinaul reprezinta intr-adevar o zona de foarte mare interes si sper ca acest lucru sa fie rezolvat cel mai rapid. Evident, dupa ce se rezolva, celelalte teme vor fi subsecventat abordate.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro