Au gasit oamenii de stiinta un os al Sfantului Nicolae? O relicva atribuita sfantului a fost datata ca provenind din epoca in care acesta a trait
Au gasit oamenii de stiinta un os care i-a apartinut lui Mos Nicolae? Cu cateva saptamani inainte de sarbatorile de sfarsit de an, cercetatori de la Universitatea Oxford afirma ca un fragment de os ar putea fi intr-adevar a sfantului care aduce cadouri copiilor, scrie AFP.
Cercetatorii au studiat un micro-esantion dintr-un fragment osos iar o datare cu carbon radioactiv a permis stabilirea varstei relicvei: secolul IV dupa Iisus Cristos, respectiv epoca in care a murit Sfantul Nicolae (circa 343 dupa IC), potrivit istoricilor.
„Rezultatele sugereaza ca osul ar putea fi autentic si ca apartine sfantului”, scrie universitatea Oxford, intr-un comunicat.
Spre deosebire de numeroase alte relicve studiate, si care nu corespundeau epocii din care se credea ca provin, „acest fragment de os, in schimb, sugereaza ca am putea avea de-a face cu resturi ale chiar Sfantului Nicolae”, a comentat profesorul Tom Higham.
Potrivit legendei, Sfantul Nicolae era cunoscut pentru generozitatea sa si a inspirat personajul lui Mos Craciun, care intra in case in seara de Craciun cu bratele pline de cadouri.
Sarbatorit in 6 decembrie, Sfantul Nicolae a trait in Mira, astazi Demre, in Turcia. Majoritatea ramasitelor sale sunt conservate in biserica San Nicola din Bari, in Italia, din 1087, iar peste 500 de fragmente osoase sunt conservate la Venetia. De-a lungul timpului, fragmente din relicve au fost imprastiate in biserici din toata lumea.
Osul analizat de oamenii de stiinta de la universitatea din Oxford, o bucata de pelvis, apartine unui preot care traieste in Illinois, in Statele Unite, parintele Dennis O’Neill, iar relicva provine din Lyon, a precizat universitatea.
„Aceste rezultate ne incurajeaza sa ne orientam acum spre relicvele din Bari si Venetia, pentru a incerca sa aratam ca ramasitele osoase provin de la acelasi individ”, a declarat Dr Georges Kazan, care a adaugat: „E pasionant sa te gandesti ca aceste relicve, care dateaza dintr-o perioada atat de veche, ar putea intr-adevar sa fie autentice”.