AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Analist Commerzbank: Romania ar putea sa se gandeasca la introducerea unei taxe pe importuri. Dacia ocupa primul loc in Franta dupa avansul inmatricularilor de autoturisme din iunie
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Analist Commerzbank: Romania ar putea sa se gandeasca la introducerea unei taxe pe importuri
Romania ar putea sa se gandeasca la introducerea unei taxe pe importuri care ar fi mai eficienta decat cresterea fiscalitatii aplicate unor companii care si asa merg mai degraba in pierdere decat pe profit, sugereaza Tatha Ghose din cadrul bancii germane Commerzbank. Declaratia ei este citata intr-o analiza dedicata economiei romanesti, facuta de a Roubini Global Economics, think-thank-ul american, specializat în analiza tendinţelor economice, condus de Nouriel Roubini.
Potrivit documentului, cresterea taxarii va lovi in perspectivele de crestere economica ale Romaniei, riscand sa se regaseasca, de asemenea, intr-o crestere a inflatiei. Analiza cuprinde si declaratiile reprezentantilor BNP Paribas, care considera „dezamagitoare” cifrele venite din zona constructiilor si a retailului.
In opinia analistilor de la Roubini Global Economics, BNR a incercat prin mentinerea dobanzii-cheie sa atenueze efectele cresterii TVA si a riscului venit din zona politicului.
Rezerva valutara a BNR a scazut usor in iunie, probabil ca o parte a fost folosita pentru sprijinul leului
Rezervele valutare internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au scazut la 31,627 miliarde euro (in 30 iunie), de la 31,989 miliarde euro cu o luna inainte.
Au fost consemnate iesiri de 1,154 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele.
O parte din bani s-au dus probabil si in apararea leului, existand estimari care vorbesc de sume de ordinal sutelor de milioane de euro. Pe de alta parte, transa urmatoare de bani de la FMI va consolida nivelul acestor rezerve (banii se duc direct la BNR), asa incat in perioada urmatoare nivelul acestora ar putea urca.
Dacia ocupă primul loc în Franţa după avansul înmatriculărilor de autoturisme din iunie
Dacia se plasează pe primul loc în Franţa în funcţie de creşterea numărului de înmatriculări de autoturisme noi din iunie, de 95,8%, comparativ cu aceeaşi lună din 2009, la 12.075 de unităţi, rezultat care conferă producătorului auto român poziţia a treia în rândul mărcilor străine.
Cota de piaţa a Dacia a urcat în luna iunie, pe segmentul autoturisme, de la 2,5% la 5%, potrivit datelor Comitetului Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA). În primele şase luni, numărul înmatriculărilor producătorului auto român a urcat de la 23.886 unităţi, în intervalul similar al anului trecut, la 61.249. Totodată, cota de piaţă a avansat de la 2,1% la 5,1%.
În rândul mărcilor străine, pe prima poziţie s-a plasat Volkswagen (16.606 de unităţi noi înmatriculate), următorul loc fiind ocupat de Ford (12.308 de maşini). Daciei îi urmează îndeaproape Opel, cu 12.028 înmatriculări.
Toyota ar putea rechema 270.000 de autoturisme premium pentru o posibilă defecţiune la motor
Toyota ar putea iniţia o nouă procedură de rechemare, vizând până la 270.000 de autoturisme premium, pentru repararea unei posibile defecţiuni la motor care poate cauza oprirea acestuia.
Defecţiunea s-ar putea manifesta la unele dintre cele opt modele premium, inclusiv din gamele Lexus şi Crown, cu motoare de 4,6 litri şi 3,6 litri.
Deşi nu s-au raportat accidente, unele dintre aceste autoturisme ar putea avea probleme cu valvele care ar putea cauza oprirea motorului, potrivit unui purtător de cuvânt al grupului japonez.
Toyota a derulat anul trecut, în urma mai multor accidente, o procedură uriaşă de rechemare, în care au fost implicate zece milioane de autovehicule pentru a remedia probleme care puteau cauza accelerarea involuntară sau blocarea pedalei de acceleraţie la podea.