AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: BNR ia masuri preventive, de monitorizare saptamanala a bancilor grecesti. Romania continua sa conduca topul cresterii preturilor in UE
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
BNR ia măsuri preventive, de monitorizare săptămânală a băncilor greceşti
Banca Naţională a României a luat măsuri preventive, de monitorizare atentă a subsidiarelor băncilor elene, care raportează săptămânal situaţiile financiare, a declarat joi Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. Oficialul băncii centrale a adăugat că băncile elene sunt bine capitalizate în prezent, cu o rată a solvabilităţii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului bancar. El a spus că măsurile la care face referire vor fi aplicate doar dacă unele bănci elene nu vor mai fi capabile să susţină subsidiarele din România, ceea ce nu este cazul în prezent. Subsidiarele instituţiilor de credit elene Alpha Bank şi EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se află printre cele mai mari zece bănci din România.
În piaţă mai activează Banca Românească (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank şi Emporiki (deţinută de Credit Agricole).
Banca japoneză Nomura consideră că situaţia din Grecia va afecta cu siguranţă România şi Bulgaria, iar consecinţele au început deja să se facă simţite, primul efect fiind reducerea creditării de către subsidiarele băncilor elene. Miercuri, agenţia de evaluare Standard & Poor’s (S&P) a retrogradat ratingurile National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank (EFG), Alpha Bank şi Piraeus Bank, cu trei trepte, la „CCC”, categoria „extrem de speculativ”, după o decizie similară privind Grecia. S&P a redus cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la „B” la „CCC”, cel mai slab rating de ţară din lume, agenţia reiterând avertismentul că orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretată ca incapacitate de plată. Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte mai sus de default şi mai slab decât cele atribuite Pakistanului şi Ecuadorului, ultima dintre acestea fiind încă izolată pe pieţele financiare internaţionale după ce a intrat în 2009 în incapacitate de plată.
Banca Centrală Europeană a avertizat că extinderea crizei datoriilor din Grecia în sectorul bancar din zona euro reprezintă cel mai mare risc la adresa stabilităţii financiare a regiunii. Miniştrii Finanţelor din zona euro vor decide duminică să elibereze la începutul lunii iulie următoarea tranşă a programului financiar pentru Grecia.
România continuă să conducă topul creşterii preţurilor în UE
Inflaţia a scăzut în luna mai în Uniunea Europeană la 3,2%, de la 3,3% în aprilie, iar în zona euro indicatorul s-a redus de la 2,8% la 2,7%, în timp ce România continuă să aibă cea mai accentuată creştere anuală a preţurilor din UE, de 8,5% luna trecută, potrivit datelor Eurostat. Statele membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei în mai sunt România, Estonia (5,5%) şi Lituania (5%), la polul opus plasându-se Irlanda (1,2%), Suedia (1,7%) şi Cehia (2%).
Pe componente, inflaţia din zona euro a fost de 5,3% în sectorul transporturilor, de 4,7% în domeniul locuinţelor, respectiv de 3,3% la alcool şi tutun.
Cele mai reduse rate de evoluţie a preţurilor la nivelul zonei euro au fost înregistrate în comunicaţii (-1%), cultură şi recreere (0%) şi echipamente electrocasnice (1%).
Criza imobiliară din SUA a devenit mai gravă decât cea din timpul Marii Depresiuni economice
Criza imobiliară actuală din Statele Unite, începută în 2006, a devenit oficial mai gravă decât cea din perioada Marii Depresiuni economice din anii ’30, potrivit CNBC. Preţurile au scăzut cu 33% din 2006, depăşind astfel declinul de 31% care a început la sfârşitul anilor ’20 şi a culminat în prima parte a anilor ’30. Piaţa imobiliară din SUA este afectată şi de schimbările implementate în timpul crizei financiare. Astfel, băncile au introdus criterii mai stricte de acordare a împrumuturilor ipotecare, în timp ce prescrierile continuă într-un ritm susţinut, cauzând declinul preţurilor şi suplimentând oferta de locuinţe.