Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Guvernul va reintroduce sistemul acordurilor de reesalonare a datoriilor pentru firme. Tichetele pentru Rabla se vand la negru cu aproximativ 1.700 de lei   

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Guvernul va reintroduce sistemul acordurilor de reesalonare a datoriilor pentru firme

Sistemul acordurilor de reesalonare la plata a obligatiilor restante ale companiilor va fi reintrodus. Acesta a fost în vigoare în România până în anul 2005, iar acum Guvernul a decis să revină la el. Astfel se va modifica sistemul de penalitati pentru firmele care au datorii neplătite, prin stabilirea de dobanzi si amenzi separate pentru intarzierea la plata. Noile politici avute in vedere de Guvern pentru recuperarea arieratelor sunt prezentate in proiectul programului de convergenta pentru perioada 2009-2012. „Politica de recuperare a arieratelor se va mai realiza si prin imbunatatirea evidentei fiscale sau dematerializarea dosarului fiscal al contribuabilului si introducerea unui sistem de arhivare electronica a informatiilor – se mai arata intr-un proiect de lege care, se pare că va intra in vigoare în termen de maxim un an de zile.

Tichetele pentru Rabla se vand la negru cu aproximativ 1.700 de lei

Tichetele pentru programul Rabla se vand la negru cu aproximativ 1.700 de lei. Desi acestea valoreaza 3.800 de lei şi se elibereaza in urma casarii masinilor pentru programul Rabla, bonurile se tranzactioneaza la jumatate de preţ la două săptămâni dupa startul programului de innoire a parcului auto. Oferte pentru vânzarea acestor vouchere au existat încă de pe 18 februarie, dar atunci preturile solicitate oscilau destul de mult – de la 1.300 de lei pana la peste 2.000. Acum, piaţa se pare că s-a aşezat, astfel că cei mai multi dintre vanzatori practica preturi fixe, de 1.700 de lei, si nu sunt dispusi sa coboare oferta mai jos de acest nivel chiar daca vor fi nevoiţi să aştepte o vreme până vor vinde certificatele. Proprietarii de masini vechi au dus la REMAT in cele doua saptamani de la momentul lansarii programului Rabla peste 20.000 de masini. Adica aproape doua treimi din numarul total al masinilor casate in intreg anul trecut. Cu toate astea, posesorii de bonuri valorice nu s-au înghesuit la dealerii auto să-şi ia maşină nouă doar 500 de autoturisme noi s-au achiziţionat prin acest sistem.

Parlamentul Greciei a aprobat masurile de austeritate suplimentare anuntate de guvern

Legislativul elen a votat reducerile bugetare de 4,8 miliarde de euro pentru a convinge Uniunea Europeana si investitorii ca poate controla cel mai mare deficit bugetar din regiune. Masurile includ majorarea taxei pe valoare adaugata la 21%, cresterea accizelor la tutun si alcool si reducerea cu 30% a primelor de vacanta acordate angajatilor din sectorul public. Grecii se opun insa masurilor de austeritate suplimentare anuntate de guvernul elen. Potrivit unui sondaj publicat vineri, 76% din angajatii din sectorul privat si 68% din pensionari se opun acestor masuri. Premierul grec George Papandreou a avertizat săptămâna trecută ca Grecia risca intrarea in faliment daca nu ia masuri radicale pentru a pune in ordine finantele statului. Oficialul de la Atena a spus ca tara sa se afla intr-o „situatie de razboi”. Grecia are cel mai mare deficit public din zona euro, acesta fiind estimat la un nivel de 12,7% din PIB. Autoritatile de la Atena s-au angajat ca in acest an sa reduca deficitul cu patru puncte procentuale.

Apple a anuntat datele de lansare pentru iPad: Tableta ajunge la inceput de aprilie in SUA si la sfarsitul lunii viitoare in primele tari europene

Cel mai aşteptat gadget al anului, tableta iPad de la Apple va fi livrată de la sfarsitul lunii viitoare şi in Europa. Deocamdata insa, compania americană a anuntat că device-ul va ajunge la primul client din Statele Unite pe data de 3 aprilie, cand se va onora prima comandă. iPad a fost prezentată de Apple pe 27 ianuarie, iar multi au spus ca e gadget-ul anului, in timp ce altii sustin ca nu are nimic deosebit. In Statele Unite preturile pleaca de la 500 de dolari si ajung la 830 de dolari, în varianta cu maximum de dotări. Ţările din Europa în care va ajunge tableta, sunt Franta, Germania, Italia, Spania, Elvetia si Marea Britanie. Ramane de vazut daca iPad va face volume importante de vanzari si daca va schimba intr-adevar piata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro