AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Investitiile straine directe au scazut cu 35,9% in primele opt luni ale anului. Presedintele Gazprom a semnat un memorandum privind trecerea South Stream prin Romania
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Presedintele Gazprom a semnat un memorandum privind trecerea South Stream prin Romania
Presedintele grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a semnat la Bucuresti, un memorandum de intentie privind analiza tehnico-economica a posibilitatii ca gazoductul South Stream sa traverseze teritoriului Romaniei. Miller a discutat ieri cu premierul Emil Boc despre proiectul South Stream de transport al gazelor naturale dezvoltat de compania rusa, dupa ce s-a intalnit cu oficiali ai Ministerului Economiei.
Aceasta vizita a fost anuntata inca din luna iunie dupa o intalnire a presedintelui Gazprom cu fostul ministru Adriean Videanu. Acesta a afirmat dupa o vizita la Moscova ca Romania va pune la dispozitia partii ruse toate datele relevante pentru studiul de fezabilitate, urmand ca discutiile sa fie continuate in toamna acestui an, cu ocazia unei vizitei la Bucuresti a presedintelui companiei ruse Gazprom.
Pana acum, traseul conductei South Stream a fost stabilit prin Bulgaria. Insa aceasta isi negociaza foarte dur participarea la proiect. Rusia si Bulgaria au semnat un acord cu privire la proiectul South Stream in ianuarie 2008. Ulterior, intre cele doua parti au aparut neintelegeri, Bulgaria anuntand ca s-ar putea retrage din proiectul South Stream.
In luna iulie, Bulgaria s-a decis sa ramana angajata in proiectul gazoductului South Stream, care prevede transportul gazelor rusesti pe sub Marea Neagra in Europa de Sud-Est. De altfel, Rusia si Bulgaria au semnat in iulie foaia de parcurs pentru proiectul constructiei tronsonului bulgar al gazoductului South Stream. Imediat dupa aceasta decizie, au aparut analisti care spun ca sunt doar tactici ale Rusiei de schimbare permanenta a traseului South Stream urmarind blocarea gazoductului Nabucco.
Ungaria ar putea impune o taxa suplimentara si marilor lanturi de magazine
Guvernul ungar ar putea impune o taxa suplimentara asupra marilor lanturi de magazine, sperand sa atraga fonduri suplimentare de pana la un miliard de euro, in cadrul eforturilor de reducere a deficitului bugetar pentru a se incadra in tinta de 3% impusa de Uniunea Europeana.
Presa din Ungaria arata ca nu exista inca date cu privire la modul de aplicare al acestei taxe si nu se stie nici cum vor fi afectate marile magazine. Cele mai mari lanturi de magazine din Ungaria sunt Tesco, COOP, Spar, Real, Auchan, Metro, Lidl, Penny Market si Cora.
Aceasta este una din masurile cuprinse in cel de-al doilea plan de actiune economica.
Printre masurile cuprise in acest plan s-ar numara si introducerea unei taxe suplimentare in sectorul energetic si telecom, dar si concedierea a 25.000 de angajati din sectorul public.
Investitiile straine directe au scazut cu 35,9% in primele opt luni ale anului
Investitiile straine directe in primele opt luni ale anului au totalizat 1,956 miliarde de euro, in scadere cu 35,9% fata de perioada similara a anului trecut, cand s-a inregistrat un nivel de 3,054 miliarde de euro, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Investitiile straine directe au fost realizate in cea mai mare parte din participatii la capital, care au insumat 1,273 miliarde de euro, restul intrarilor, de 683 milioane de euro, reprezentand credite intra-grup.
In primele sapte luni ale anului, investitiile straine directe au ajuns la 1,9 miliarde euro, ceea ce inseamna ca in luna august fluxul de capital strain care a intrat in Romania a fost de doar 56 de milioane de euro.
Anul trecut, investitiile straine directe au scazut la 4,89 miliarde de euro, jumatate din valoarea inregistrata in 2008, acoperind in proportie de 96,9% deficitul de cont curent. In 2008, nerezidentii au realizat investitii straine directe in Romania de 9,49 miliarde de euro.
¬