AUDIO Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Patru banci interesate de „Prima casa”. BNR nu vrea o modificare brusca a normelor de creditare. Cum poti cumpara o casa cu 15.000 de euro. Germania, in prag de deflatie
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca emisiunea in format MP3
Patru banci interesate de „Prima casa”. BNR nu vrea o modificare brusca a normelor de creditare
Ministerul de Finante se intalneste astazi cu bancile care vor sa participe la programul Prima Casa, destinat celor care nu au o locuinta. Banca Transilvania, CEC si OTP, dar si cea mai mare banca din sistem, BCR, s-au aratat interesate de proiectul guvernamental, scrie Business Standard. Executivul ar dori sa impuna institutiilor de credit participante la program perceperea unui avans de doar 5% si dobanzi cat mai mici. Discutiile se anunta insa dificile in conditiile in care BNR pare reticenta sa modifice brusc normele de creditare. Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Centrale a spus ieri in Parlament ca BNR ar prefera politica pasilor marunti, aceasta fiind cea mai indicata pentru relansarea creditarii.
Cum poti cumpara o casa cu 15.000 euro
Oferta fara concurenta la targul imobiliar Project Expo care are loc in acest week-end la Palatul Copiilor. Organizatorii spun ca persoanele cu venituri reduse pot sa-si cumpere o casa cu doar 15.000 de euro. Si celelalte sute de oferte vor avea reduceri importante.
Creditele acordate populatiei, in scadere a doua luna consecutiv
Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut in aprilie pentru a doua luna consecutiv, cu 1% fata de martie. Potrivit datelor Bancii Nationale, ritmul anual de crestere a creditarii a coborat la 19%. In acelasi timp, depozitele bancare ale firmelor si populatiei au urcat usor in aprilie, cu 0,3% dupa declinul din martie.
Numarul autorizatiilor de constructie a scazut cu 6,7% in aprilie 2009, fata de luna precedenta
Criza financiara face ca numarul celor care isi mai ridica o casa sa scada de la o luna la alta. Numarul autorizatiilor de constructie pentru locuinte a fost mai mic cu 7% in aprilie fata de luna precedenta si cu 21% fata de aprilie 2008. Datele Institutului National de Statistica mai arata ca cele mai multe autorizatii eliberate au fost pentru zona rurala. Pe primele patru luni ale anului cel mai semnificativ declin al constructiilor rezidentiale s-a inregistrat in Bucuresti-Ilfov.
Trei sferturi dintre companii cred ca vor iesi din criza anul viitor, doar bancherii sunt mai optimisti
Trei sferturi dintre managerii romani cred ca vor iesi din criza abia anul viitor, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta si audit Deloitte. Doar bancherii se asteapta sa depaseasca recesiunea inca din ultimul trimestru al acestui an. In privinta economiei reale, asteptarile managerilor difera de la un sector la altul. Companiile de servicii medicale cred ca vor invinge criza la inceputul anului viitor, in timp ce, la polul opus, sunt directorii din imobiliare si constructii care nu vad iesirea din recesiune mai devreme de sfarsitul lui 2010.
ANEIR: Circa 6.000 de exportatori au dat faliment dupa aderarea Romaniei la UE
Numarul exportatorilor din Romania a scazut cu aproape 6.000 de cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007. Acestia au dat faliment mai ales din cauza ca nu au mai putut sa plateasca TVA la furnizori, a explicat presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor. Mihai Ionescu a precizat ca exporturile au scazut cu 63% in prima parte a lunii mai fata de perioada similara din 2008. Singura exceptie a fost sectorul auto, unde exportatorii romani au fost ajutati de programul „Rabla” din Germania.
Leul s-a depreciat din nou
Leul s-a depreciat din nou ieri fata de euro, pana la 4,183. Dolarul a coborat din nou sub pragul de 3 lei. Cotatia pentru astazi este de 2,997 lei/dolar.
Scadere importanta pe bursa americana
Pe bursa de la Bucuresti acţiunile producatorului de îngraşaminte Azomureş au urcat cu 15%, pe fondul speculaţiilor ca actionarul majoritar a transferat pachetul de acţiuni unei firme americane. Principalele burse europene au urcat pentru a treia zi consecutiv, susţinute de titlurile bancare si de cele ale unor companii de retail.
Bursa de la New York a inchis pe rosu, ca urmare a scaderii randamentelor obligatiunilor emise de trezoreria americana.
Germania, in prag de deflatie
Preţurile de consum din Germania au stagnat în luna mai pentru prima data de la reunificarea ţarii in 1990. Asa indica datele preliminare anutate ieri de Biroul Federal de Statistica. Inflatia zero a fost determinata in principal de declinul preţului petrolului, spun autoritatile germane. In aprilie, rata inflatiei a fost de 0,7%.
Fiat si Magna au ramas in cursa pentru Opel
Guvernul german a preselectat Fiat si Magna pentru preluarea constructorului auto Opel, scrie publicatia Die Welt. Potrivit unor surse apropiate situatiei, celelalte doua companii interesate, RHJ International si o firma chineza, au fost invitate sa-si imbunatateasca ofertele.