Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Patru companii au depus oferte preliminare pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Patru companii au depus oferte preliminare pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim

Patru companii (doua straine si doua romanesti) au depus oferte „preliminare si neangajante” pentru privatizarea Oltchim, anunta Ministerul Economiei. Cele patru companii sint: S.C. PEGAMONT S.A. Ploiesti si S.C. AISA INVEST S.A. (ambele din Romania), carora li se alatura germanii de la PCC SE si rusii de la TISE JSC. Statul vrea sa vinda tot pachetul de actiuni pe care-l detine la Oltchim, adica 54,8062% din capitalul social actual. „In aproximativ doua saptamani va fi elaborat caietul de sarcini, in care va fi inclus si pretul de pornire a licitatiei. Dupa aceasta etapa va urma o perioada de 30 de zile in care companiile vor putea depune ofertele angajante”, a declarat pentru Mediafax Florin Vladan, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie. Metoda de privatizare este o metoda combinata: negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, urmata de licitatie cu oferta in plic. Urmeaza ca, pe baza discutiilor si a negocierii ofertelor preliminare si neangajante depuse de cei patru potentiali investitori, sa se finalizeze Dosarul de Prezentare in vederea organizarii licitatiei cu oferta in plic, a anuntat Ministerul Economiei.

Rosneft si ExxonMobil au semnat o alianta strategica privind exploatarile offshore si mai multe proiecte din America de Nord

Gigantul petrolier rus Rosneft a prezentat o alianta strategica cu ExxonMobil, inclusiv mai multe acorduri privind explorarile offshore din Marea Neagra si participarea Rosneft la proiectele din America de Nord, mentioneaza o declaratie a companiei ruse, citata de AFP. Firma de stat Rosneft si ExxonMobil au semnat in luna august a anului trecut un parteneriat privind o investitie de 3,2 miliarde de dolari intr-o exploatare offshore in Marea Neagra si Marea Kara (din nordul Siberiei). Companiile au semnat la inceputul saptamanii o intelegere privind crearea unui fond comun care sa administreze programele de exploatare offshore, a precizat Rosneft. „Rosneft si ExxonMobil au intrat in proiecte offshore la o scara fara precedent in regiunile Rusiei arctice si Marii Negre, care gazduiesc cele mai mari resurse de hidrocarburi din lume”, a spus presedintele Rosneft, cel care a semnat acordul cu Exxon Mobil. De asemenea, subsidiarele companiei ruse vor primi 30% din proiectele ExxonMobil din Texasul de Vest, Canada si Golful Mexic, arata declaratia, fara a preciza insa alte detalii financiare.

Japonia va oferi FMI un imprumut de 60 de miliarde de dolari pentru a ajuta stabilitatea economica globala

Japonia a acceptat sa ofere Fondului Monetar International un imprumut in valoare de 60 de miliarde de dolari. FMI a solicitat mai multe fonduri membrilor sai pentru a-si consolida finantele si pentru a ajuta la rezolvarea problemelor generate de criza datoriilor suverane din Europa. In contextul adancirii problemei datoriilor, Fondul a oferit asistenta financiara de urgenta mai multor state, printre care Grecia si Irlanda. De asemenea, Japonia, prin vocea ministrului sau de Finante, a spus ca acum se asteapta ca si alte state sa contribuie la suplimentarea resurselor Fondului Monetar.

Samsung Galaxy S III va fi lansat pe 3 mai: ce ar putea aduce nou regele telefoanelor Android

Samsung Galaxy S III, urmașul celui mai bine vândut telefon Android de pe piață, Samsung Galaxy S II, va fi prezentat la Londra pe data de 3 mai. Cu vânzări de peste 20 de milioane de exemplare în mai puțin de un an de la lansare si considerat de mulți drept principalul rival al Apple iPhone, Galaxy S II a rămas pe piață ca o alternativă de top, dar va trece pe plan secund începând cu luna mai. La fel ca în cazul lansărilor Apple, nu se știe aproape nimic despre datele noului telefon. Totusi, noul telefon ar putea veni cu un ecran AMOLED HD cu diagonală mare, iar sistemul de operare Google Android 4 Icecream Sandwhich va fi în mod sigur prezent pe noul Galaxy S, alături de deja-cunoscuta interfață Samsung TouchWiz. Galaxy S III ar putea integra si cea mai noua camera foto mobilă creată de Samsung, cu o rezoluție de 16 megapixeli.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro