AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Ungaria ar putea ingheta cursul pentru persoanele cu credite in franci elvetieni. Dezactivarea reactoarelor de la Fukushima poate dura 30 de ani şi ar costa peste 12 miliarde dolari
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
„Prima Casa” ia o noua forma: Vor putea beneficia de program si cei care detin o locuinta de pana in 50 de metri patrati
Guvernul a stabilit continuarea programului „Prima Casa” cu doua modificari importante. O noutate este ca „in cadrul programului vor putea intra cei care au deja o locuinta de pana in 50 de metri patrati si doresc o sporire a confortului”. O alta modificare se refera la faptul ca statul va imparti cu bancile riscurile. „Garantia va fi impartita, 50% stat si 50% banci, si astfel vom avea posibilitatea de a dubla numarul de beneficiari”, a spus Emil Boc. Celelalte conditii raman aceleasi. „Avansul la contractarea unui credit in program ramane in continuare 5% din valoarea apartamentului, nivelul dobanzii ramane la fel ca cel de pana acum, valoarea garantiei se mentine la 60.000 de euro sau 70.000 de euro, in functie de situatie”, a mai explicat premierul.
Emil Boc a declarat, recent, ca pana acum statul a acordat garantii in cadrul programului Prima Casa in valoare totala de 1,5 miliarde de euro, iar daca bancile ar prelua jumatate din garantii, nivelul total al creditelor care pot fi acordate ajunge la 3 miliarde de euro.
Ungaria ar putea ingheta cursul pentru persoanele cu credite in franci elvetieni
Autoritatile ungare planuiesc sa ofere tuturor persoanelor care au un credit in franci elvetieni posibilitatea de a-si fixa rata lunara la un curs de sub 200 de forinti pentru un franc, ceea ce va face mai accesibila rambursarea datoriilor, declara un parlamentar membru al partidului de guvernamant.
In perioada de boom economic, gospodariile din Ungaria au luat credite in valuta in valoare de mii de miliarde de forinti, marea majoritate in franci elvetieni. La acel moment cursul era de circa 160 de forinti pentru un franc, insa in prezent a ajuns la peste 200 forinti/franc si multe gospodarii au probleme cu rambursarea ratelor.
Parlamentarul a mai spus ca ar fi o gresala foarte mare daca guvernul nu va gasi o solutie prin care sa ii ajute pe cei care continua sa-si ramburseze creditele. El a aratat ca solutia ar fi fixarea ratelor lunare la un curs de sub 200 de forinti pentru un franc, care ar reduce povara asupra gospodariilor si ar face mai predictibila rambursarea.
Diferenta dintre cursul de schimb si cel fixat pentru plata ratelor ar urma sa apara intr-un cont in forinti pe cinci ani garantat de guvern. In cazul in care cursul coboara sub pragul fixat, persoanele vor plati in continuare ratele la acest curs, insa suma din contul garantat de guvern se va reduce.
Aceasta masura este parte a unui pachet mai larg de solutii intocmite de guvern si sectorul bancar din Ungaria, a carui varianta finala ar putea fi aprobata de premierul ungar in luna mai. Recent, Parlamentul de la Budapesta a extins un moratoriu privind evacuarea celor care nu mai pot plati ratele la creditele ipotecare pana la 1 iulie.
Dezactivarea reactoarelor de la Fukushima poate dura 30 de ani şi ar costa peste 12 miliarde dolari
Dezactivarea reactoarelor de la centrala nucleară niponă de la Fukushima, avariate după cutremurul de la 11 martie, ar putea dura 30 de ani şi ar costa compania Tokyo Electric Power Co (Tepco) peste 1.000 miliarde yeni (12 miliarde dolari), potrivit specialiştilor citaţi de Bloomberg.
Patru din cele şase reactoare au devenit inutilizabile după ce au fost răcite cu apă din mare, în urma opririi sistemului de răcire cauzată de cutremurul şi tsunami-ul de la 11 martie. Reactoarele trebuie dezactivate, a anunţat ieri preşedintele Tepco, fără a putea oferi un interval de timp.
Toate reactoarele, inclusiv 5 şi 6, vor fi închise, iar guvernul nu exclude acoperirea centralei cu un înveliş de beton, a transmis reporterilor un reprezentant al cancelariei premierului nipon.
Japan Atomic Power Co a început procesul de dezactivare a unui reactor la centrala Tokai de lângă Tokio în 1998, după 32 de ani de funcţionare, iar procesul se va încheia în martie 2021, costurile fiind estimate la 88,5 miliarde de yeni.