AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Valentin Lazea, economistul sef al BNR: Bancile din Romania si clientii acestora au uitat deja lectiile crizei. Lucian Croitoru (BNR): Aderarea Romaniei la zona euro va fi amanata
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Valentin Lazea, economistul sef al BNR: Bancile din Romania si clientii acestora au uitat deja lectiile crizei
Bancile din Romania si clientii acestora au uitat deja lectiile crizei si au inceput, in ultimele luni sa acorde credite tot in euro, a declarat economistul sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea. El a aratat ca in ultimele luni s-a observat o discrepanta din ce in ce mai accentuata intre trendul imprumuturilor in euro, care este crescator, si cel al creditelor acordate in lei, care urmeaza o tendinta usor descrescatoare. „Aceasta tendinta, care favorizeaza creditele in euro, demonstreaza ca exista o memorie foarte scurta, atat din partea bancilor, cat si a clientilor”, a afirmat oficialul BNR. Pe de alta parte, Lazea este increzator ca, odata cu economia, isi va reveni si creditarea iar avansul imprumuturilor neperformante va fi stopat pana la finele anului.
Lucian Croitoru (BNR): Aderarea Romaniei la zona euro va fi amanata
O amanare a aderarii Romaniei la zona euro este mai de dorit decat o intrare prematura”, a declarat la RFI Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. El se asteapta ca adoptarea euro de catre Romania sa fie amanata, precizand ca este vorba despre opinia sa personala. Croitoru a mai spus ca nu ar vrea o intrare „cosmetizata” in zona euro, „care sa creeze probleme romanilor ulterior”. „2015 este o data stabilita pe plan intern, dar aceasta data a fost stabilita cu ceva timp in urma. Conditiile s-au schimbat si sunt inca in curs de schimbare si acest lucru, evident, poate duce la amanarea acestei tinte. Opinia mea personala este ca va fi o amanare, in mod evident, datorita conditiilor concrete”, a spus oficialul BNR.
Declaratiile a doi ministri risca sa alunge o posibila investitie IBM in Romania: Discutiile cu IBM sunt in desfasurare si confidentiale, spune primarul din Cluj-Napoca
Declaratiile a doi ministri risca sa alunge o posibila investitie IBM in Romania. Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme a declarat in urma cu o saptamana ca „Romania este pe lista tarilor unde IBM ar putea infiinta un centru cu pana la 3.000 de angajati”. A doua zi, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi a intarit afirmatia, salutand public, intr-o intalnire oficiala cu secretarul de stat american Hilarry Clinton, „decizia deja luata de infiintare a 3000 de noi locuri de munca”. In ciuda acestor declaratii, oficialii IBM Romania au declarat pentru HotNews.ro ca nu dispun de detalii privind un proiect de anvergura in Romania in perioada urmatoare. De unde aceasta nepotrivire? Sorin Apostu, primarul din Cluj-Napoca, confirma discutiile cu IBM, dar spune ca acestea erau condifentiale. „Nu este bine ca s-a lansat public acest subiect. Romania ramane in cursa cata vreme proiectul este confidential”, a precizat si o alta sursa guvernamentala.
Barack Obama propune o noua taxa pentru americanii care castiga mai mult de un milion de dolari pe an
Presedintele SUA, Barack Obama, va propune introducerea unei asa-numite „Buffett Tax” pentru americanii care castiga mai mult de un milion de dolari pe an, transmite Reuters. Propunerea va fi inaintata Congresului luni, ca parte a recomandarilor Casei Albe de reducere a deficitului. Congresul de la Washington poate insa sa nu tina cont de recomandarile presedintelui, comenteaza Reuters. In plus, republicanii care controleaza Camera Reprezentantilor au declarat in repetate randuri ca nu sustin cresterile de taxe.
Decizia privind plata urmatoarei transe din imprumutul extern acordat Greciei a fost amanata pentru luna octombrie
Decizia cu privire la plata urmatoarei transe din imprumutul acordat Greciei de catre Uniunea Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana a fost amanata din luna septembrie pentru octombrie, a anuntat presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, citat de AFP. Transa in valoare de opt miliarde de euro din pachetul de salvare a Greciei trebuia platita initial luna aceasta. Intreruperea neasteptata a discutiilor dintre guvernul grec si delegatia UE, FMI si BCE, care monitoriza progresele si planurile de redresare a finantelor Greciei, a dus insa la amanarea platii acestei transe din imprumut. Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, declara saptamana trecuta ca delegatia institutiilor internationale este asteptata sa revina la Atena saptamana aceasta. Guvernul grec a recunoscut deja ca nu poate atinge obiectivele fiscale stabilite impreuna cu creditorii internationali din cauza recesiunii mai severe decat se prevazute, insa va continua eforturile pentru a stabiliza sistemul fiscal.