AUDIO: Ministerul Comunicatiilor, dat in judecata de fostii angajati ai ASSI. Miza: Plati compensatorii de peste doua milioane euro
Peste 140 de angajati ai fostei agentii guvernamentale ASSI, care administra printre altele sistemul electronic national SEN, prin care marii contribuabili transmit declaratiile fiscale, au dat in judecata Ministerul Comunicatiilor. Acestia spun ca ministerul vrea preluarea fortata a lor in cadrul a doua centre nationale infiintate prin restructurarea ASSI, metoda prin care se incearca neplata unor salarii compensatorii de peste doua milioane de euro. De cealalta parte, Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor, spune ca a actionat legal, acuzandu-i de incercare de santaj prin blocarea sistemelor de e-guvernare.
Dana Popescu, fost sef de relatii publice in cadrul fostei ASSI, despre situatia din ASSI:
Descarca fisierul audio in format MP3
„Restructurarea ASSI era necesara si s-a facut cu respectarea legilor in vigoare si cu respectarea strategiei Guvernului de reducere a cheltuielilor. In cazul acestei Agentii vreau sa punctez faptul ca in intregul proces de reorganizare am avut in vedere si interesul personalului angajat in sensul de a nu arunca oamenii in somaj. Tocmai de aceea, conform legii, am procedat la preluarea personalului pe cele doua centre infiintate. Mare parte a fostilor angajati ASSI au agreat solutia preluarii de catre CNMSI si CNRD considerand-o optima. Acesti oameni au acum un loc de munca si cu acestia reusim sa sustinem sistemele de e-guvernare.
Desigur ca exista si elemente opozabile, adica o mica parte din personalul fostei Agentii care, in urma cu un an beneficia de salarii de peste 100 milioane ROL. Tot acesti angajati (…) au incercat chiar un santaj prin blocarea tuturor sistemelor, insa cu eforturi sustinute am reusit sa evitam potentiale pierderi masive”, a atentionat marti, ministerul Comunicatiilor.
Reprezentanti ASSI: Ministerul incearca sa sara peste plata unor salarii compensatorii de peste doua milioane euro
De cealalta parte, angajatii fostei ASSI se plang de faptul ca desi autoritatea a fost restructurata inca de anul trecut, nici pana in prezent nu li s-au inchis cartile de munca, nu se pot angaja in alta parte, nu li s-au platit salariile pe decembrie si ianuarie si ca se incearca preluarea fortata a lor in cadrul celor doua centre nationale, ca apoi sa fie concediati. De ce? Pentru a nu li se mai plati salariile compensatorii asa cum se prevede in contractul colectiv de munca.
“Miza care este? Se invoca aceasta preluare pentru a nu se acorda compensatoriile prevazute in contractul colectiv de munca. Intr-adevar este o suma mare, e vorba de peste doua milioane de euro, n-as putea sa va spun cifra exacta si se incearca toate caile posibile pentru a se evita acordarea acestor compensatorii”, sustine Dana Popescu, fostul sef al serviciului de Relatii Publice in cadrul fostei ASSI.
Potrivit acesteia in Hotararea de Guvern de infiintare a celor doua centre nationale care au preluat atributiile ASSI, se mentiona ca “preluarea se face cu incadrare la nivelul salariilor din cadrul centrelor si aici a aparut problema. In contractul nostru colectiv de munca nu se interzice scaderea salariului, dar scaderea salariului se face cu acordul salariatului. In varianta in care nu esti de acord, pleci prin acordul partilor, cu salarii compensatorii”.
Spusele Danei Popescu sunt intarite si de Simion Claudiu, unul din liderii Grupei Sindicale a Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP) din cadrul ASSI. Acesta sustine ca potrivit legii de restructurare a ASSI, pe 7 decembrie, au fost emise decizii de concediere pentru tot personalul ASSI, respectiv pentru toti cei 154 de angajati, iar aceasta concediere colectiva cu respectarea legislatiei in vigoare a fost atestata recent si de catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca).
“Ideea e ca acum se incearca preluarea fortata a tuturor angajatilor si concedierea lor inca o data de catre centrele nationale, in conditile in care decizia de concediere de la ASSI, din 7 decembrie, nu a fost contestata sau revocata. Suntem niste oameni care vor fi concediati de 2 ori”, a spus Simion Claudiu.
Sistemele de e-guvernare din Romania functioneaza in prezent la limita minima
Conflictul a afectat destul de serios functionarea sistemelor de e-guvernare din Romania.
“(…) sistemele operate de defuncta ASSI erau sisteme de importanta strategica: sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), sistemul electronic national (SEN – prin care marii contribuabili transmit declaratiile fiscale), sistemul de atribuire electronica a autorizatiilor de transport (SAET). Din 12 ianuarie 2010, data la care au incetat raporturile de munca ale fostilor salariati ai ASSI, aceste sisteme au functionat in sistem de avarie, cu repetate intreruperi si cu mari prejudicii pentru beneficiari, mai ales in conditiile in care acestora nu li s-a raspuns la telefoane sau la solicitarile adresate in scris”, noteaza Dana Popescu.
In conditiile in care ministrul Comunicatiilor sustine nu are libertatea de a decide plata de “salarii compensatorii pentru personalul ASSI care refuza angajarea pe cele doua centre” si ca intreg procesul restructurarii ASSI s-a facut tinand cont de punctele de vedere oficiale ale Ministerului Justitiei, Ministerului Muncii si Guvernului, instanta pare sa fie singura solutie ramasa.
Datele remise HotNews.ro arata ca peste 140 de angajati ai fostei ASSI au depus in ianuarie cereri de chemare in judecata impotriva Ministerului Comunicatiilor, termenele de judecata fiind peste cinci luni de zile.