Aurul, lipsa de incredere in economie si etalonul
Marii Preoti ai G-20 si-au incheiat slujbele, au rostit care ce canoane are de indeplinit iar traiectoria Titanicului economic nu a fost deviata decat cu foarte putin, Oficial, ne merge bine. Nici protectionism nu va manca nimeni, nici gura nu le va mirosi. Statele vor coopera intre ele, lumea financiara va fi mai bine regulata de catre autoritati (desi eu tot mai cred ca va fi invers) iar soarele va iesi pe strada economiei mondiale, scrie Dan Popa pe blogul sau.
Asta oficial. Neoficial, SUA si China isi vor da la gioale care pe unde va apuca, Germania se va ratoi la Trichet cand acesta va monetiza datoriile statelor cu probleme, iar aisbergul din fata Titanicului va aparea tot mai urias.
In tot acest timp, Zoellick (american si asta si fost CEO pe la Goldman Sachs, altminteri baiat bun) o va tine una si buna cu revenirea la etalonul aur.
Uitati-va la cum a evoluat pretul aurului inainte cu o saptamana de summit-ul G-20 si vedeti care tari cat aur are:
SUA- 8.133,5 tone
Germania- 3.407 tone
FMI- 3.005 tone
Italia- 2.451,8 tone
Franta – 2.435,4 tone
China- 1.054 tone
Elvetia- 1.040 tone
Japonia- 765 tone
Olanda- 612 tone
Rusia- 607 tone
India 557 tone
BCE- 501,7 tone
In zona, avem cam asa: Bulgaria- 39,8 tone. Letonia- 7,8 tone. Lituania- 5,9 tone. Polonia- 103 tone.
De Romania se stie- 103,7 tone.
In total, rezervele de aur sunt pe la 30.000 de tone, din care o treime in zona euro.
Cine va fi pentru si cine impotriva adoptarii etalonului aur, se vede din datele de mai sus. Pana la urma, sa nu uitam, aurul creste mai ales atunci cand increderea in economie coboara.
Si ca la origine, bancnota deriva din chitanţa eliberată de bancher clientului care depunea la el o cantitate de aur. Din motive de securitate şi comoditate, acest instrument a păstrat multă vreme caracterul de angajament subscris de banca emitentă de a plăti la cerere, în monede de aur, suma înscrisă pe bilet, deoarece biletul nu era altceva decît un reprezentant al aurului.
La noi, in Romania, ar trebui sa trecem la etalonul rahat, intrucat multe dintre promisiunile Guvernelor care s-au perindat au fost construite din acest material – rahatul. Un editorial separat, cu cazuri concrete, maine.
Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.