Sari direct la conținut

Avansul inteligenței artificiale generative este perceput ca fiind o amenințare de aproape toți specialiștii în securitate IT – studiu

HotNews.ro
Avansul inteligenței artificiale generative este perceput ca fiind o amenințare de aproape toți specialiștii în securitate IT – studiu
Servere (sursa foto Kittipong Jirasukhanont, Dreamstime.com)

Un studiu global desfășurat de Bitdefender arată o creștere cu 6% a breșelor de securitate informatică suferite de companii, față de anul trecut, în timp ce avansul inteligenței artificiale generative este văzut ca fiind o amenințare de aproape toți specialiștii IT incluși în cercetare.

Aproape toți respondenții (96%) consideră avansul inteligenței artificiale generative (GenAI) o amenințare, în timp ce peste o treime (36%) spun că utilizarea tehnologiilor AI pentru manipularea sau crearea de conținut fals de tip deepfake constituie o amenințare foarte serioasă.

Peste jumătate (57%) dintre specialiștii în securitate IT susțin că s-au confruntat cu o breșă de securitate sau o scurgere de date pe parcursul ultimelor 12 luni, ceea ce indică o creștere cu 6% comparativ cu 2023, arată un studiu global efectuat de Bitdefender.

În același timp, 74% dintre cei intervievați se declară încrezători în abilitățile colegilor de departament de a identifica un atac de tip deepfake audio sau video, în timp ce doar 21% și-au manifestat îndoiala că ar fi capabili de a le depista.

Studiul a fost realizat la comanda Bitdefender de către Censuswide pe un eșantion de peste 1200 de profesioniști în securitate informatică, în perioada martie – mai 2024. Respondenții lucrează în poziții care variază de la manageri până la directori de securitate a informațiilor (CISO), în companii cu peste 1000 de angajați din Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Singapore.î

Studiul mai arată că aproape trei sferturi dintre specialiștii IT (74%) au remarcat o creștere a gradului de sofisticare al atacurilor de tip phishing care se află pe primul loc în topul amenințărilor de securitate (33%). Pe locul doi se află vulnerabilitățile software și amenințările zero-day (32%), urmate de atacurile de tip ransomware (29%).

În ceea ce privește amenințările din ce în ce mai complexe care vizează mediile cloud, 39% dintre respondenți se declară îngrijorați de politicile de gestionare a identității și accesului (IAM), urmate de riscurile de conformitate (38%).

„Indiferent de industrie, companiile se confruntă cu provocări nemaiîntâlnite cauzate de creșterea suprafeței de atac, a vulnerabilităților zero-day, a configurațiilor greșite din cloud și a noilor amenințări generate de AI”, spune Andrei Florescu, președinte și general manager pentru soluții de business în cadrul Bitdefender.

Printre principalele problemele identificate la nivelul organizației se numără respectarea conformității reglementărilor din domeniu (28%), extinderea capacităților pe mai multe medii (27%) și incompatibilitatea cu alte soluții de securitate (25%).

Totodată, potrivit rezultatelor din acest studiu, mai puțin de jumătate dintre specialiștii IT (45%) susțin că efectuează audituri și evaluări în mod constant, în timp ce 57% dintre ei realizează aceste monitorizări ale riscurilor la nivel intern, iar 42% spun că apelează la serviciile unor experți.

O altă provocare care persistă în domeniul securității cibernetice este cea legată de lipsa de resurse umane. Astfel, trei din cinci specialiști în securitate IT (64%) spun că intenționează să-și schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni (un procent cu un sfert mai mare față de rezultatele studiului de anul trecut).

INTERVIURILE HotNews.ro