Avem 8.8 milioane de locuinte si 7.7 milioane de gospodarii. Un roman din 10 se plange de zgomotele produse de vecini iar unul din 5 de zgomotul facut de masini
In primele 6 luni din acest an fost date in folosinta 24.106 locuinte, mai multe cu 4572 locuinte, fata de semestrul I 2015, a anuntat marti Institutul National de Statistica. Peste jumatate din locuinte au fost construite in mediul urban (56%). Daca ne uitam la sursa de finantare, constatam ca a crescut numarul locuintelor realizate din fonduri private (cu 4953 locuinte), in vreme ce numarul locuintelor realizate din fonduri publice a scazut cu 381 locuinte.
In prima jumatate a anului, a crescut numarul de locuinte terminate, in urmatoarele regiuni: Nord-Vest (+1424 locuinte), Nord-Est (+1267), Sud-Est (+815), Vest (+534), Centru (+388), Bucuresti-Ilfov (+124) si Sud-Muntenia (+83).
O scadere a numarului de locuinte terminate s-a inregistrat in regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (-63 locuinte).
- Cate locuinte are Romania de fapt?
Asa cum spuneam aici, avem circa 20 de milioane de locuitori structurati in 8.88 milioane de locuinte ocupate de 7.1 milioane de gospodarii. Asta inseamna un excedent de 1,7 milioane de locuinte. Date valabile la 1 ianuarie 2016, potrivit INS. Anul trecut s-au construit peste 41.500 de locuinte. De fapt, s-au construit mai multe, dar „iesirile” (demolarile si schimbarea destinatiei altor locuinte) au facut sa ramanem „net” cu 41.500 de locuinte noi.
Din totalul locuintelor, circa 150.000 de locuinte sunt permanent neocupate, spune Statistica. Si aici trendul este crescator, in urma cu doi ani existau circa 100.000 de locuinte permanent libere.
Asta poate insemna si faptul ca cei cu bani, care au deja o locuinta, isi mai construiesc una poate pentru copii sau poate pentru ca in viitor vor dori sa inchirieze vechiul apartament/casa si a realiza astfel un venit suplimentar.
Mai jos, numarul locuintelor, pe judete (click pe imagine pentru a o mari):
Cert este ca in 2015 s-au inaltat 47.000 de locuinte noi, dar au iesit prin demolare 5.200 locuinte si alte 500 prin schimbarea destinatiei.
- 8 din 10 romani sunt proprietari si numai doi sunt chiriasi. In Vest, raportul e cam invers. Dar asta tine de mentalitatea culturala si de experientele private ale fiecaruia. Acolo, mobilitatea populatiei e mult mai ridicata, fara discutie.
- La oras, 9 din 10 familii au locuinte dotate cu bai/dusuri si grupuri sanitare situate in interior. La tara insa, e dezastru. Din cinci case, trei au WC la curte, iar celelalte doua au igrasie sau probleme cu peretii.
- Cand vine vorba sa se planga de locuinte, romanii se plang cel mai tare de zgomotul mare produs de traficul rutier, feroviar sau aerian (19,2% din totalul familiilor); poluarea aerului (16,0%); riscul unor incidente de tipul furturilor si agresiunilor (14,4%) si respectiv zgomotul produs de vecini (8,2%). Circa 3% din familii spun ca zona in care stau e promiscua, adica e dominata de prostitutie, cladiri parasite samd). Cele mai numeroase situatii de acest gen se constata in zona urbana.
- O gospodarie din sase se confrunta cu cel putin o problema serioasa privind locuinta. Cele mai frecvente sunt cele care afecteaza calitatea locuirii – deteriorarea peretilor, podelelor, tocurilor de ferestre (60,2% din totalul familiilor care reclama existenta unor probleme ale locuintei) si igrasia din pereti, podele sau fundatia casei (50,3%). In zona rurala, ponderile familiilor cu probleme ale locuintei sunt mai mari decat in orase, mai ales cele legate de deteriorarea peretilor, podelelor sau ferestrelor si de igrasie. Aceste situatii sunt de inteles intr-o anumita masura, tinand seama de caracteristicile caselor de la tara: jumatate din case sunt construite inainte de anul 1971. Ponderea locuintelor noi, construite dupa anul 2000, este de doar 15,2% pe total, fiind mai mare in zonele urbane (19,3%) fata de cele rurale (10,0%).