Sari direct la conținut

Banca Centrală a Ungariei a majorat peste aşteptări dobânda, din cauza inflaţiei persistente

HotNews.ro
Banca Centrală a Ungariei a majorat peste aşteptări dobânda, din cauza inflaţiei persistente

Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat marţi rata dobânzii, pentru a opta lună consecutiv, după ce inflaţia nu a încetinit în linie cu estimările NBH, transmit Reuters şi Bloomberg, preluate de Agerpres.

Rata dobânzii a fost majorată de la 2,4% la 2,9%, cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani şi peste estimările analiştilor.

De asemenea, Banca Centrală a Ungariei a ridicat plafonul pentru coridorul ratelor de dobândă de la 4,4% la 4,9%.

NBH este prima bancă centrală din Uniunea Europeană care a început să majoreze costul creditului de la debutul pandemiei de coronavirus.

În decembrie, rata anuală a inflaţiei în Ungaria s-a situat la 7,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, chiar dacă NBH estima o încetinire.

Inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.

Analiştii se aşteaptă ca avansul economiei ungare să încetinească anul acesta la 4,8% de la un nivel de peste 6% aşteptat pentru 2021, în timp ce rata anuală a inflaţiei pe parcursul anului ar urma să crească la 5,5% de la 5,1%, cel mai ridicat nivel din 2012.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro